Putin nemá rád demokraciu. A naša vláda mu ešte pomáha, píšu v Nemecku

    0
    Prezident Ruskej federácie Vladimír Putin (Autor: SITA)

    Prvým dôkazom má byť tvrdenie, že Vladimir Putin podporuje nacionalistické hnutia v európskych štátoch. Ak chcete dôkaz, stačí sa pozrieť do Maďarska na Viktora Orbána, ktorý dal jasne najavo, že hodlá spolupracovať s Ruskom v energetickej oblasti. Zároveň oznámil, že chce v krajine budovať inú ako liberálnu demokraciu. A to nie je všetko, Putin podporil aj Marine Le Penovú z francúzskeho Národného frontu.

    Ruský prezident sa snaží oslabiť vieru v demokraciu, keď kremeľská propagandistická mašinéria naznačuje, že západné médiá ľuďom nehovoria absolútnu pravdu. „Putin nasadzuje techniku rozvratu cielene: prostredníctvom svojich zahraničných médií, ako napríklad portálu RT Deutsch, ktorého prvý príspevok sa príznačne volal ,Chýbajúca časť‘ a mal tak sugerovať, že nemecké médiá časť pravdy zatajujú,“ upozorňuje server.

    V jeho prospech hrá aj fakt, že časť Nemcov neuznáva liberálne hodnoty. Môže ísť až o 15 percent populácie. Nahrávajú mu aj protesty proti utečencom. „Putin nevyvolal súčasné protiutečenecké protesty. Dôvodov je viac: napríklad zlyhanie nemeckého štátu pri zvládaní tejto neľahkej úlohy. Alebo desiatky rokov chýbajúci diškurz o prisťahovaleckej politike, kde sa naopak ešte stále debatuje o prísnom rozdelení na ,užitočných‘ a ,neužitočných‘ migrantov,“ pokračuje server.

    To nemení nič na tom, že v Nemecku sa dá aspoň protestovať proti vláde. Naproti tomu, Vladimir Putin necháva zatknúť tých, ktorí proti nemu opakovane protestujú. Využíva na to novoprijaté zákony. Európania by si vraj mali vážiť svoje slobody aj napriek ich nedokonalosti. Jedného dňa sa totiž môžu čudovať.

    Český preklad článku si môžete prečítať TU

    - Reklama -