Putin navštívil rozsiahle vojenské cvičenie Vostok 2018

    0
    Vladimir Putin (Autor: TASR)

    Putin na strelnici v Čitskej oblasti ocenil, že vojaci zvládajú plnenie úloh na “vysokej úrovni”, a zdôraznil, že cvičenie nie je namierené voči žiadnej krajine. “Rusko je mierumilovný štát,” uviedol. “Nemáme a ani nemôžeme mať žiadne agresívne plány”.

    Viac ako 3000 čínskych vojakov doplnilo príslušníkov ruskej armády na cvičení, ktoré má svedčiť o rozvíjajúcich sa vojenských vzťahoch medzi Moskvou a Pekingom. Čínske médiá opisujú účasť Ľudovej oslobodeneckej armády na manévroch ako vôbec najväčšie vyslanie čínskych síl na vojenské cvičenie do zahraničia. 

    Cvičenie sa koná v čase eskalujúceho napätia medzi Moskvou a Západom pre obvinenia z ruského zasahovania do západných záležitostí, ako aj v čase prebiehajúcich vojenských konfliktov na Ukrajine a v Sýrii. Severoatlantická aliancia už skôr odsúdila cvičenie s tým, že ide o skúšku na “rozsiahly konflikt”.

    Na manévroch Vostok 2018, ktoré sa konajú od Sibíri cez Ďaleký východ, arktickú oblasť až po Tichý oceán, sa zúčastňuje 36.000 tankov a iných bojových vozidiel spolu s 80 vojnovými loďami a tisíckou ruských lietadiel.

    - Reklama -