Putin navštívi Maďarsko aj v tomto roku; zatiaľ nevedno kedy

    0
    Maďarský premiér Viktor Orbán odpovedá na otázky zahraničných novinárov na tlačovej konferencii v Budapešti 10. januára 2019. (Autor: TASR)

    Putin sa s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom v uplynulých rokoch stretol každoročne aspoň raz. Z toho hľadiska nepôjde o nič výnimočné, povedal nemenovaný zdroj z maďarskej vlády, ktorý možnú schôdzku označil za “logickú”.

    Zatiaľ nie je určený ani termín návštevy, ani témy rokovania. Niektoré zdroje podľa denníka uvádzajú prvú polovicu roka, iné však uviedli, že nie je vylúčený ani september. “Zdá sa, že rozhodnutie je na ruskej strane,” povedal jeden zo zdrojov.

    Denník pripomína, že žiadna téma nie je taká akútna, aby si vyžadovala schôdzku na najvyššej úrovni. Dlhodobé zmluvy o dodávkach zemného plynu Maďarsko nechce uzatvárať, aktuálnu dohodu Maďarsko predlžuje už roky vždy iba o ďalší rok, a žiadne akútne záležitosti nie sú ani v oblasti politiky či kultúry.

    Výnimkou je otázka rozširovania atómovej elektrárne v juhomaďarskom Paksi. S Putinovou návštevou by mohlo súvisieť utorňajšie prepustenie štátneho tajomníka zodpovedného za tento projekt Attilu Aszódiho. Orbán by sa tak mohol vyhovoriť na Aszódiho ako zodpovedného za meškanie realizovania investície.

    Dva nové bloky jadrovej elektrárne v Paksi mali podľa maďarskej vlády vyrábať elektrickú energiu pôvodne už v roku 2026. Prípravné investície sa mali začať vlani. Putin na pracovnej návšteve v Budapešti 2. februára 2017 povedal, že s Orbánom venovali projektu výstavby dvoch nových blokov jadrovej elektrárne v Paksi mimoriadnu pozornosť. “Tento projekt v hodnote 12 miliárd eur vytvorí 10.000 nových pracovných miest,” podčiarkol vtedy Putin.

    Orbán sa s Putinom stretol už deväť ráz ako premiér a raz ako opozičný líder, čím prekonal svojich predchodcov. Péter Medgyessy, predseda vlády v rokoch 2002-04, sa stretol s Putinom trikrát. Ferenc Gyurcsány, ktorý viedol vládu od roku 2004 do roku 2009, absolvoval schôdzku s Putinom šesťkrát.

    V prvom volebnom období v rokoch 1998-2002 neprijali Orbána v Moskve ani raz – v tom čase však neprišiel do Budapešti ani žiadny najvyšší ruský činiteľ.

     

    - Reklama -