Putin navrhne Obamovi milosť pre Asada. A ten… Komentátor tuší výsledok

    0
    Prezident Barack Obama si podáva ruku s ruským prezidentom Vladimírom Putinom na bilaterálnom stretnutí počas summitu G20 18.júna 2012 v Los Cabos, Mexiko (Autor: SITA)

    Ústrednou témou rozhovoru medzi americkým prezidentom Barackom Obamom a jeho ruským náprotivkom Vladimirom Putinom bude situácia v Sýrii a tiež na Ukrajine. Hlavnou postavou bilaterárneho rokovania bude podľa Schutza Asad.

    „Keďže sa množia výzvy na milosť sýrskemu mäsiarovi, bez ktorého vraj nie je možné pokrízové usporiadanie, Obama – ako má vo zvyku – by mohol byť náchylný na ústupok zachovať Asada na akési tranzitívne obdobie,“ píše. Pokračuje, že Putinovi ide v tomto prípade „o prielom z takmer globálnej izolácie, do ktorej sa dostal dobrodružstvami na Kryme a v Donbase“.

    Rusko ruka v ruke so Západom v boji proti Islamskému štátu je podľa Schutza odpudzujúca predstava, ale v prípade, ak cenou za ňu nebude kompromis týkajúci sa Ukrajiny, napríklad v podobe oslabenia sankcií, tak sa to dá akceptovať. „Nech sú však Putinove pohnútky akékoľvek, zahanbil Obamu i Európu, ktorá ani zoči-voči exodu biblických rozmerov nemá ani pomyslenie na to brániť sa silou,“ skonštatoval komentátor.

    Celý komentár Petra Schutza si môžete prečítať TU


     

    - Reklama -