Putin nariadil cvičenie. A na Západe sa píše: Čo sme to urobili s tými diplomatmi? Veď on…

    0
    Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a prezident Vladimir Putin (Autor: SITA)

    Veľká Británia vyhostila 23 diplomatov už minulý týždeň, Spojené štáty teraz v rámci solidárneho gesta uzavreli ruský konzulát v Seattli, kde pracovalo šesťdesiat zamestnancov. V menšej miere sa potom k Britom pripojili aj ďalšie štáty. Hoci The Washington Post jednotnú akciu Západu víta, jeho analytik Ishaan Tharoor upozorňuje, že predstavitelia západoeurópskych štátov tak vlastne vyhoveli prianiu ruského prezidenta.

    „Západ tým vlastne urobil Putinovi radosť a on na túto hru s chuťou pristúpi. Oživenie spomienok na studenú vojnu a vykopanie hlbokej priekopy medzi Ruskom a Západom posilní jeho pozíciu v očiach ruských nacionalistov. Hoci Putin v prezidentských voľbách jednoznačne uspel, nedrží opraty moci tak silno, ako by sa mohlo zdať. Preto potrebuje podobné pnutie na to, aby mohol svoju moc a vplyv ďalej posilňovať,“ konštatuje.

    „Bez ohľadu na to, koľko hlasov dostal, Putin dobre vie, že mnohí Rusi sú so situáciou v štáte nespokojní. Deväť z desiatich obyvateľov krajiny považuje za vážny problém korupciu. Polovica z nich si navyše praje, aby ruskí vojaci odišli zo Sýrie,“ cituje autor textu profesora z Columbijskej univerzity Stephena Sestanovicha, ktorý prednáša o medzinárodnej diplomacii, a opakuje, že hromadné vyhostenie ruských diplomatov hrá Putinovi v podstate do karát.

    Tharoor pripomína, že šéf Putinovej prezidentskej kampane sa ironicky poďakoval Veľkej Británii, že mu pred voľbami pomohla zmobilizovať ruských voličov. „Vyhostenie ruských diplomatov posilňuje väzby medzi Putinom a jeho voličmi. Tí sú teraz o to viac presvedčení, že sa znovu všetci sprisahali proti ich krajine,“ tvrdí ruský novinár Leonid Ragozin. Napätie medzi Ruskom a Západom by sa podľa mnohých diplomatov dalo doslova „krájať“.

     

     

    Zdroj: Twitter / Leonid Ragozin

    Britský denník Daily Star v tejto súvislosti informuje o ruskom cvičení, ktoré nariadil Vladimir Putin. Jeho cieľom je údajne preveriť bojovú pohotovosť. Cvičenie prebehlo vo vojenských oblastiach na Strednom a Ďalekom východe, ktoré ležia na hraniciach s Kazachstanom a Mongolskom. „Putin má jednu z najväčších armád na svete a počet vojakov sa odhaduje na tri milióny. Podľa ruských médií sa štvordňové cvičenie začalo 20. marca. Počet zúčastnených vojakov nie je známy,“ píše denník.

    - Reklama -