Putin je voči odchodu amerických vojsk zo Sýrie skeptický. Vojenská prítomnosť Spojených štátov v krajine je však podľa neho nepotrebná a nezákonná

    0
    Ruský prezident Vladimir Putin hovorí na tradičnej koncoročnej tlačovej konferencii 20. decembra 2018 v Moskve. (Autor: TASR)

    Putin tak reagoval na stredajšie vyjadrenie prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa o tom, že zo Sýrie bude stiahnutých všetkých približne 2000 príslušníkov amerických pozemných síl. Šéf Kremľa však dodal, že hovoriť o reálnom odchode amerických vojsk je zatiaľ predčasné, keďže Washington robil podobné vyjadrenia už v minulosti ohľadom Afganistanu, avšak k zásadnej zmene tam podľa Putina nedošlo.

    Ruský líder súhlasí s Trumpom v tom, že teroristická skupina Islamský štát (IS) bola v Sýrii porazená a teraz hrozí jej presunutie sa do iných krízových oblastí. Uviedol taktiež, že hoci je prítomnosť amerických vojsk na sýrskej pôde nelegálna, medzi Moskvou a Washingtonom prebieha v otázke Sýrie vzájomne prospešný dialóg.

    Väčšina z 2000 amerických vojakov nasadených v Sýrii sú inštruktori a poradcovia, ktorí podporujú miestne, prevažne kurdské jednotky bojujúce proti IS.

    Džihádisti z IS v Sýrii ovládajú už len neveľké územia, ale podľa predstaviteľov americkej armády stále predstavujú potenciálnu hrozbu. Existujú obavy, že by sa mohli v chaose sýrskej vojny preskupiť a opäť zaujať stratené pozície.

    - Reklama -