Putin bol v Slovinsku. Vymýšľala sa počas jeho návštevy taktika na odstavenie Lajčáka v OSN?

    0
    Vladimir Putin, prezident Ruskej federácie (Autor: SITA)

    Prezident Vladimir Putin bol na jednodňovej návšteve Slovinska, ako jednej z mála členských krajín EÚ a OSN. Pri tejto príležitosti odhalil pamätník ruským vojakom, ktorých v roku 1916 zasypala lavína v priesmyku Vršič, informuje o tom denník Nový čas.

    Síce prieskum verejnej mienky hovorí, že 70 % Slovincov sa Putinovej návšteve potešilo, bezpečnostný analytik Jaroslav Naď zo Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku sa domnieva, že návšteva to bola iba hra na ruského voliča. „Putin chce ukázať, že má dobré vzťahy so Západom,“ myslí si a pokračuje, že preto využije každé pozvanie do Európy, lebo ich veľa nedostáva.

    Tak ako Slovensko aj Slovinsko má kandidáta na post generálneho tajomníka OSN a Naď sa domnieva, že aj toto mohla byť jedna z tém rozhovorov s Putinom, lebo Rusko ako stály člen Bezpečnostnej rady má dôležitý hlas. „Ruský postoj bude pri voľbe rozhodujúci,“ povedal. Slovinským kandidátom na šéfa OSN je Danilo Türk, ktorý sa po prvom neoficiálnom hlasovaní umiestnil na druhom mieste. Minister zahraničných veci Miroslav Lajčák skončil skončil v strede z 12 kandidátov.

    - Reklama -