Putin a Trump sa stretli na historickom summite v Helsinkách

    0
    Ruský prezident Vladimir Putin a jeho americký náprotivok Donald Trump si podávajú ruky na úvod ich prvého samostatného summitu v Helsinkách. (Autor: TASR)

    Putinovo lietadlo meškalo 30 minút, na letisko dosadlo teda v čase, keď sa mal ruský líder podľa plánu stretnúť so šéfom Bieleho domu. Obaja prezidenti majú stretnutie v helsinskom prezidentskom paláci (Presidentinlinna).

    Ide o ich vôbec prvé samostatné stretnutie a zároveň o prvý bilaterálny summit lídrov týchto krajín od apríla 2010. Putin a Trump sa najskôr zídu medzi štyrmi očami a následne za prítomnosti ďalších členov svojich delegácií. Rokovať budú i ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a šéf americkej diplomacie Mike Pompeo.

    Putina na helsinskom letisku privítal šéf fínskej prezidentskej administratívy Jukka Siukosaari, následne sa jeho konvoj vydal smerom do centra Helsínk. Putin po prvý raz použil v zahraničí novú prezidentskú limuzínu Kortež. Automobil mal premiéru počas Putinovej inaugurácie v máji.

    Trump bezprostredne pred začiatkom summitu na brífingu povedal, že s Putinom hodlá hovoriť o bilaterálnych vzťahoch medzi Washingtonom a Moskvou, jadrových zbraniach, otázke Číny, ako aj o vojenských a obchodných záležitostiach, spresnila spravodajská stanica CNN. Trump podľa vlastných slov dúfa v nastolenie dobrých vzťahov.

    Trump sa práve nachádza v Európe, kde sa najprv zúčastnil na summite NATO v Bruseli a následne odcestoval na návštevu Británie. Vo fínskej metropole protestovalo v nedeľu zhruba 1500 ľudí. Akciou chceli upriamiť pozornosť na ľudské práva, demokraciu, otázky životného prostredia či práva sexuálnych menšín.

    Summit sa koná v čase, keď sú americko-ruské vzťahy v najhoršom stave od ukončenia studenej vojny. Zhoršili ich viaceré záležitosti ako ruská anexia Krymu, ruská podpora separatistov na Ukrajine, podpora sýrskeho prezidenta Bašára Asada, údajný zásah do amerických prezidentských volieb v roku 2016 či nezhody ohľadom iránskeho jadrového programu.

    Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pred summitom pre ruské médiá uviedol, že Moskva neočakáva v Helsinkách ľahké rokovania, dúfa však, že summit bude prvým krokom v prekonávaní krízy, ktorá vládne vo vzájomných vzťahoch.

     Ani jedna zo strán neočakáva na helsinskom summite výrazný prelom v rokovaniach vzhľadom na veľké názorové rozdiely ohľadom všetkých otázok. Pre Putina je však už samotné konanie summitu víťazstvom, keďže to ukazuje, že USA považujú Rusko za veľmoc, ktorú nemožno ignorovať.

    - Reklama -