Putin a Merkelová si telefonovali. Išlo o dôležité záležitosti na východnej Ukrajine

    0
    Angela Merkelová a Vladimir Putin (Autor: TASR)
    Hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert uviedol vo vyhlásení, že Merkelová Putinovi povedala, že by sa Moskva mala podieľať na riešení situácie.
     
    Kremeľ oznámil, že poradcovia lídrov oboch krajín budú spolupracovať na pláne, ktorý zaistí návrat pozorovateľov.
     
    Boje na východe Ukrajiny prepukli pred tromi rokmi, keď proruskí radikáli vyhlásili samozvanú Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku.
     
    Podľa Kyjeva poskytuje okrem iného aj vojenskú podporu separatistom Rusko, to však Moskva trvale odmieta. Násilie si zatiaľ od roku 2014 vyžiadalo okolo 10 000 životov.
     
    V pondelok ruské ministerstvo zahraničia oznámilo, že stiahne zamestnanca spoločného dozorného a koordinačného centra (JCCC), v ktorom sú zastúpené Moskva a Kyjev, a obvinilo Ukrajinu z marenia práce pozorovateľov.
     
    Ukrajinskí predstavitelia uviedli, že krok Ruska môže boje na východe Ukrajiny zhoršiť.
     
    Merkelová podľa Kremľa Putina v telefonickom rozhovore požiadala, aby zdôvodnil rozhodnutie stiahnuť pozorovateľa. Putin odpovedal, že ruský tím čelil obštrukciám a provokáciám z ukrajinskej strany.
     

    Kancelárka zdôraznila, že fungovanie tohto centra (JCCC) by sa malo zachovať,” uviedol Seibert.

     
    Lídri oboch krajín sa zhodli, že by sa medzi separatistami a ukrajinskou armádou mala uskutočniť výmena väzňov, a tiež, že má byť počas Vianoc dodržané prímerie, uviedol Kremeľ.
     
    Autor: nab
    - Reklama -