Putin a Kurz ocenili dobrú spoluprácu Ruska a Rakúska v oblasti energetiky

    0
    Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a rakúsky kancelár Sebastian Kurz (Autor: TASR)

    “Vzťahy sa vyvíjajú, a to je dobre. Obchodný obrat narastá. Minulý rok vzrástol o 40 percent, zatiaľ čo tento rok sa zdvojnásobil iba v prvom semestri,” uviedol Putin, podľa ktorého sa posilňujú kapitálové investície z oboch strán, pričom ruské investície do rakúskej ekonomiky narastajú rýchlejším tempom.

    Kurz sa o ekonomickej spolupráci svojej krajiny s Ruskou federáciou taktiež vyjadril pozitívne: “Teší ma skutočnosť, že máme veľmi dobrú spoluprácu v oblasti hospodárskej bezpečnosti,” povedal.

    Predstavitelia ruskej energetickej spoločnosti Gazprom a rakúskeho koncernu OMV podpísali počas schôdzky lídrov dohodu o rozvoji ložiska zemného plynu Urengoj v západnej Sibíri.

    “Chcel by som zmieniť množstvo rokov plodnej spolupráce s Rakúskom v oblasti energetiky,” povedal Putin. Kurz ocenil “päťdesiat rokov dodávok zemného plynu z Ruska. Boli vždy stabilné, a to aj v tých najťažších časoch,” povedal.

    Dodávky Gazpromu do Rakúska a Nemecka dosiahli tento rok historické maximum, a to napriek cieľom EÚ diverzifikovať svoje energetické zdroje po sérii plynových kríz, ktoré nastali medzi Moskvou a Kyjevom. Kurz vyjadril podporu plynovodu Severný prúd 2, ale zdôraznil aj význam pokračovania dodávok cez Ukrajinu.

    “Rusko vždy bolo a zostane najspoľahlivejším dodávateľom,” vyhlásil Putin a dodal, že ruský plyn dodávaný prostredníctvom plynovodu je podstatne lacnejší ako skvapalnený plyn z USA. “Dodávky smerujú priamo z Jamalu na Sibíri, nie sú žiadne prepravné riziká,” poznamenal podľa agentúry AP ruský prezident.

    Putin zdôraznil svoj zámer rokovať s Kurzom aj o rozličných medzinárodných záležitostiach, ako aj o vzťahoch Moskvy s EÚ. Lídri spoločne otvorili v Ermitáži rusko-rakúsku výstavu výtvarných diel s názvom “Kráľovské hlavné mestá: Petrohrad a Viedeň. Majstrovské diela z muzeálnych zbierok”, ktorá už bola prezentovaná vo Viedni.

    Výstava bola pripravená v spolupráci s viedenským Umeleckohistorickým múzeom. Putin a Kurz ju spolu slávnostne otvorili začiatkom mája počas Putinovej jednodňovej návštevy rakúskej metropoly.

     

    - Reklama -