Putin a Asad vyhrali, píšu analytici

    0
    Sýrsky prezident Bašár Asad a ruský prezident Vladimír Putin (Autor: SITA)

    Sýrska analytička z amerického vojenského think tanku Institute for the Study of War Jennifer Cafarellaová tvrdí, že Asad má dnes z vojenského hľadiska rozhodne prevahu. „Opozícia sa teraz síce mobilizuje, aby mu zabránila v obkľúčení Aleppa, ale je nepravdepodobné, že by sa povstalcom podarilo Asada podporovaného Rusmi zastaviť. Nasledovať bude obliehanie do vyčerpania všetkých zdrojov, ktoré majú povstalci k dispozícii,“ predpovedá Cafarellaová a konštatuje, že by opätovné prevzatie kontroly Asadovým režimom nad Aleppom mohlo mnohých povstalcov od pokračovania vo vojne odradiť.

    „Asad sa v rámci zvolenej stratégie snaží ovládnuť všetky územia, ktoré majú povstalci pod kontrolou. Ide mu predovšetkým o získanie kľúčových oporných bodov, ktoré mu umožnia posilniť celkové postavenie na bojiskách. Preto sú pre neho dôležité mestá, ako sú Homs a Damask, a práve preto sa teraz usiluje o dobytie Aleppa,“ uviedla sýrska analytička, ktorá vidí hlavnú výhodu Asada vo využívaní leteckej podpory, ktorú zabezpečuje predovšetkým ruská strana. „Myslím si však, že aj bez iránskej pomoci by Asad pravdepodobne vojnu už prehral. Rozmiestňovanie ďalších iránskych jednotiek na bojisku udržuje jeho režim pri živote.“

    Celý text z BBC si môžete v angličtine prečítať TU.

    Za krok, ktorý signalizuje bezradnosť sýrskej opozície, považuje Cafarellaová jej volanie po mobilizácii bojovníkov zo zahraničia. „Samovražední atentátnici al-Káidy sú neuveriteľne silný vojenský nástroj, pretože sa môžu ľahko dostať aj na vojenskú základňu a spôsobiť tam rozsiahle škody. Nič podobné by bežní vojaci opozície neboli schopní docieliť. Práve preto sa bude opozícia aj naďalej spoliehať na al-Káidu. Radikalizácia opozičných síl bude pokračovať, z čoho bude Asad celkom určite ťažiť,“ usudzuje sýrska analytička, podľa ktorej by sa nielen z tohto dôvodu mohol sýrsky prezident aj v budúcnosti udržať pri moci.

    Naopak analytik z libanonského Issam Fares Institute Rami Khouri veľmi neverí tomu, že by mohol Asad v prezidentskom úrade zostať príliš dlho. Jeho najväčšou slabinou podľa Khouriho je, že má len veľmi málo spojencov. „V jednej chvíli mala Sýria veľmi dobré vzťahy s Tureckom, čo je už minulosťou. To isté sa týka vzťahov so Saudskou Arábiou. Predstavitelia týchto krajín navyše verejne hovoria o tom, že pošlú povstalcom svoje F16. Hrozí tak vznik akejsi malej svetovej vojny, pretože do konfliktu sú už teraz zapojení vláda, lokálni bojovníci, regionálne veľmoci, zahraničné sily atď. Každá z týchto strán považuje víťazstvo v tejto vojne za životne dôležité. Keď prehrá, história si to bude navždy pamätať.“

    Pre záujmy Ruska, Iránu a Hizballáhu by podľa Khouriho znamenala porážka obrovskú strategickú ranu. „Irán a Hizballáh považujú Sýriu za vzájomný spojovací článok. Rusku ide zase o posilnenie svojej úlohy v celom regióne,“ konštatuje Khouri a dodáva, že Asad dosiahne nanajvýš prímerie a udrží sa pri moci maximálne rok alebo dva. „Pri troche šťastia sa mu podarí po vzore bývalého jemenského prezidenta Aliho Abdullaha Saleha odísť z prezidentského úradu po dohode so všetkými zainteresovanými stranami a neskončí pred Medzinárodným trestným súdom,“ predpovedá Khouri.

    Názor v Sýrii narodeného analytika Hassana Hassana, ktorý dnes pôsobí v Tahrir Institute vo Washingtone, vyznieva pre budúcnosť Asada oveľa pozitívnejšie. „Ruská prítomnosť v Sýrii dala Asadovi určitú istotu, že vojna sa pre neho môže začať vyvíjať pozitívnym smerom. Západ sa preto spolieha na to, že Asada môže niekto z jeho blízkeho okruhu spolupracovníkov zradiť. Ja si však myslím, že k tomu nedôjde. Ako mi hovorili samotní priaznivci jeho režimu, vždy sa nájde niekto, kto vykoná jeho príkazy. Ten systém tak prosto funguje. Asad dokázal, že je dostatočne odolný a dokáže dať veci do pohybu. Jeho domáci aj zahraniční spojenci sú presvedčení, že je nenahraditeľný. Nie preto, že by bol nejakým spôsobom geniálny, ale preto, že reprezentuje staré poriadky. V tomto zmysle z psychologického hľadiska už Asad zvíťazil. Aj keď vojna ešte, samozrejme, neskončila,“ usudzuje Hassan.

    O víťazstve spojencov prezidenta Asada a jeho ruského kolegu Putina je presvedčený aj internetový server The Globe and Mail. Okrem toho však zostáva značne skeptický k dohodnutému prímeriu, ktoré by malo nadobudnúť účinnosť 1. marca, a považuje ruské letecké údery v Sýrii za „absolútne nehanebné“. „Prímerie je neisté, pretože Asad môže pokračovať v boji proti Islamskému štátu a Rusi už od začiatku svojho vstupu do vojny ukazujú, že zďaleka necielia len na teroristov. Aj keby však prímerie nebodaj naozaj fungovalo, tak krajina zostane úplne zdevastovaná. Polovica obyvateľov je na úteku z krajiny, ktorá na rozdelená na niekoľko častí,“ píše server.

    Celý text z The Globe and Mail si môžete v angličtine prečítať TU.

    The Globe and Mail ďalej poukazuje na to, že odstavenie Asada od moci, čo bolo pred rokmi pre Západ absolútnou prioritou, je v súčasnej situácii neuskutočniteľné. „Keď sa podarí prímerie dlhodobo udržať, Sýrčania budú, samozrejme, veľmi vďační. Za najväčších víťazov sa však môžu v každom prípade považovať sýrsky prezident Bašár Asad a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin. Bez debaty,“ uzatvára spravodajský server.

    - Reklama -