Putin: Za stav ruskej ekonomiky môžu následky hospodárskej krízy z roku 2008

    0
    Ruský prezident Vladimir Putin hovorí na tradičnej koncoročnej tlačovej konferencii 20. decembra 2018 v Moskve. (Autor: TASR)

    Každoročnú tlačovú konferenciu, na ktorú sa tento rok akreditovalo okolo 1700 novinárov z Ruska aj celého sveta, začal ruský prezident predstavením ekonomických štatistík Ruska za posledných desať mesiacov, pričom dôraz kládol na rast produkcie, zamestnanosti i štátnej zlatej rezervy. O tlačovej besede informovala televízna stanica Vesti.

    Putin v kontexte stavu ruskej ekonomiky pripustil pomalý rast HDP, jeho príčinu však vidí v následkoch globálnej ekonomickej krízy z roku 2008, ako aj poklesu cien ropy z rokov 2014-15. Zatiaľ čo globálna kríza bola podľa ruského lídra importovaná zvonka, odpoveďou na pokles cien ropy musí byť transformácia ruskej ekonomiky od kvantity ku kvalite. 

    Prostriedkom na dosiahnutie tohto cieľa by mal byť podľa Putinových slov štátny investičný program Strategické národné projekty na roky 2018-24. Súčasťou tohto programu je 12 národných projektov a 150 rozvojových cieľov. Celkový rozpočet projektu by mal predstavovať sumu 207,6 miliardy dolárov. 

    - Reklama -