Putin: Viedeň je dobrým miestom na summit s Trumpom

    0
    Na snímke zľava rakúsky prezident Alexander Van der Bellen a ruský prezident Vladimir Putin (Autor: TASR)

    Na novinársku otázku, či by sa summit mohol konať v rakúskom hlavnom meste, Putin povedal: “Ak je americká strana pripravená pokračovať v kontaktoch v tomto osobitnom spôsobe, sme otvorení rokovaniam kdekoľvek vrátane Viedne.”

    Podľa ruského prezidenta je “Viedeň dobrým miestom na usporiadanie rozhovorov na najvyššej úrovni”.

    Jediné rozhovory v plnom formáte medzi prezidentmi Putinom a Trumpom sa konali v júli 2018 vo fínskych Helsinkách. Niekoľko stretnutí mali v rámci veľkých medzinárodných podujatí v rokoch 2017-2018.

    Rusko si váži podporu Rakúska pri výstavbe plynovodu Severný prúd 2

    Rusko si vysoko váži podporu Rakúska v rámci výstavby plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2), uviedol po stredajšej schôdzke s rakúskym prezidentom Alexandrom Van der Bellenom v ruskom letovisku Soči šéf Kremľa Vladimir Putin.

    “V Rusku si vysoko vážime pevný postoj rakúskej strany pri podpore tohto projektu, ktorého cieľom je zabezpečiť energetickú bezpečnosť celého eurázijského kontinentu,” zdôraznil ruský prezident po ustanovujúcom fóre s názvom Sočský dialóg, informovala agentúra TASS.

    Putin: Cítime, že americkí partneri majú záujem obnoviť vzťahy

    Putin zároveň vyhlásil, že Rusko je plne pripravené na normalizáciu vzťahov so Spojenými štátmi, len čo sa vo Washingtone objavia požadované vnútorné politické podmienky.

    Dúfa, že “takéto podmienky sa vytvoria postupne”, najmä po správe amerického osobitného vyšetrovateľa Roberta Muellera o absencii sprisahania v roku 2016 medzi Ruskom a volebným tímom vtedy ešte prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. “V každom prípade cítime, že americkí partneri majú záujem obnoviť vzťahy,” povedal Putin.

    Počas posledných kontaktov (Putinov telefonický rozhovor s Trumpom 3. mája a stretnutie s ministrom zahraničných vecí USA Michaelom Pompeom v Soči 14. mája) obe strany identifikovali témy, ktoré sú v spoločnom záujme, poznamenal ruský prezident.

    Konkrétne ide o otázky strategickej stability a bezpečnosti vo svete a nešírenia zbraní hromadného ničenia. Spoločný záujem oboch krajín je aj na riešení regionálnych konfliktov, uviedol Putin, pričom zmienil Afganistan, Sýriu a ďalšie problematické oblasti, v ktorých “táto práca (na riešenie konfliktov) bude sotva účinná” bez aktívnej účasti Ruska a Spojených štátov.

    Rusko podľa Putina nie je záchrannou brigádou

    Pokiaľ ide o severokórejský problém, mal by byť vyriešený takým spôsobom, aby boli “všetky strany s výsledkami spokojné,” povedal Putin.

    V otázke jadrovej dohody s Iránom šéf Kremľa zdôraznil, že ide o veľmi akútny problém spojený s celým súborom problémov na Blízkom východe.

    Podľa neho však nie je dôvod, prečo by mal Irán od jadrovej dohody odstúpiť, pretože nakoniec by bol obviňovaný z rozbitia dohody on, a nie Washington, ktorý tento proces podnietil.

     “Uvidíme, čo sa bude diať. Rusko nie je záchrannou brigádou, nemôžeme zachrániť všetko, čo nie je úplne závislé od nás. Hráme svoju úlohu a sme ochotní naďalej hrať túto pozitívnu úlohu. Nezáleží to však len od nás, závisí to od všetkých partnerov, všetkých hráčov vrátane USA, európskych krajín a Iránu,” uzavrel túto otázku Putin.

    Rakúsko je jednou z mála krajín EÚ, ktoré udržiavajú s Moskvou blízke vzťahy 

    Hovoril aj o ďalších témach. Napríklad, že väčšina lietadiel typu Boeing sa vyrába s použitím ruského titánu. “Sme si toho dobre vedomí, ale len málo ľudí na svete o tom vie. Existujú aj ďalšie oblasti, ktoré sú v spoločnom záujme,” zdôraznil.

    Ešte na začiatku schôdzky s rakúskym prezidentom Putin bilancoval, že obchod medzi Ruskom a Rakúskom vzrástol v minulom roku o 42 percent, informovala agentúra DPA.

    Rakúsko je jednou z mála členských krajín EÚ, ktoré udržiavajú s Moskvou blízke vzťahy aj posledných päť rokov, teda v období po anektovaní ukrajinského Krymského polostrova Ruskom.

    Putin sa vlani viackrát stretol s Van der Bellenom i rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom.

    Silné väzby medzi Rakúskom a Ruskom dokazuje aj príklad z augusta 2018, keď Putin tancoval s rakúskou ministerkou zahraničných vecí Karin Kneisslovou na jej svadbe.

    Na stredajšej schôdzke v Soči bola aj Kneisslová, takisto jej ruský rezortný partner Sergej Lavrov, dodala DPA.

    - Reklama -