Putin: Rusko sa nedá zatiahnuť do pretekov v zbrojení

    0
    Vladimir Putin (Autor: TASR)

    Pripomenul, že Rusko býva obviňované z porušovania kľúčových medzinárodných zmlúv, od žiadnej však neodstúpilo. Poukázal ale na konanie USA: tie podľa neho v Rumunsku vytvorili situáciu, ktorú de facto možno označiť za porušenie Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF). 

    “Ak to pôjde takto ďalej, nič dobré z toho nebude,” upozornil Putin. Pokiaľ ide o výdavky Ruska na obranu, Putin vyhlásil, že krajina sa postará o svoju bezpečnosť bez toho, aby “sme sa dali zatiahnuť do pretekov v zbrojení”. 

    “Výdavky na obranu sú u nás vyrovnané: aby sme zaistili svoju bezpečnosť a nepoškodili našu ekonomiku ani sociálnu sféru,” vyhlásil Putin. Informoval, že Rusko vynakladá na obranu v prepočte 46 miliárd dolárov. Pre porovnanie uviedol, že v Spojených štátoch to na budúci rok bude 700 miliárd dolárov.

    Výmysly oponentov Trumpa

    Putin označil dohady o zasahovaní Ruska do prezidentských volieb v USA za “výmysly” oponentov prezidenta USA Donalda Trumpa, ktorí tak chceli podkopať jeho legitimitu. Poznamenal, že spomínaná situácia sa negatívne prejavila na vnútropolitickej situácii v USA a ukázala “nedostatok úcty” k voličom, ktorí spomedzi kandidátov podporili Trumpa. 

    Ruský prezident súčasne vyjadril nádej, že Trump si stále želá zlepšenie vzťahov s Ruskom, ako to nie raz avizoval počas svojej predvolebnej kampane. 

    Putin je však presvedčený, že vzťahy USA a Ruska sa podarí normalizovať. Bolo by to dobré pre riešenie mnohých problémov – aj v celosvetovom meradle, ako sú boj s terorizmom, ochrana životného prostredia, riešenie kríz, napríklad na Blízkom východe či v súvislosti so Severnou Kóreou. Putin pripomenul, že je mnoho problémov, ktoré “spoločne môžeme riešiť efektívnejšie”.

    Na otázku televízie NBC News Putin odpovedal, že mu neprináleží hodnotiť Trumpovo pôsobenie v úrade prezidenta USA, lebo “to je vec Američanov”. Upozornil však, že investori USA dôverujú, čo “je dôležitý ukazovateľ”.

    Program na rozvoj Arktídy

    Putin sa na tlačovej konferencii v moskovskom Kremli vyjadril aj k problematike Arktídy. Pripomenul, že Rusko má program na rozvoj tohto regiónu. Ťažbu nerastných surovín musí sprevádzať aj starostlivosť o prírodu. Zdôraznil, že v Arktíde je nutné zaistiť nielen ekologickú, ale aj vojenskú bezpečnosť. Vyhlásil tiež, že “neslobodno zabúdať ani na záujmy pôvodných národov severu krajiny”.

     

     

    - Reklama -