Putin: Oslobodili sme kresťanské územia

    0
    Patriarcha Kiril a ruský prezident Vladimír Putin (Autor: SITA)

    “Situácia v Sýrii sa postupne mení. Sýrski vojaci podporovaní ruskou armádou oslobodili takmer celé územie krajiny vrátane oblastí, kde vždy žili kresťania,” uviedol šéf Kremľa, ktorého v noci na utorok citovala agentúra TASS.

    Rusko však v Sýrii pomôže aj pri obnove islamských a židovských svätýň, ktoré boli poškodené počas bojov s džihádistami z tzv. Islamského štátu, poznamenal Putin.

    “Ponúkneme pomoc kresťanom a predstaviteľom ďalších vierovyznaní vrátane moslimov, ktorí – ako všetci dobre vieme – taktiež veľmi trpeli v područí zločincov, teroristov a radikálov,” zdôraznil prvý muž Ruskej federácie.

    Putin dodal, že Rusko nastolilo vzťahy so židovskou komunitou v Sýrii a ďalšími židovskými organizáciami vrátane tých, ktoré majú ústredie v New Yorku. “Budeme spolupracovať aj na riešení tohto problému,” prisľúbil.

    Rusko odložilo až do nasledujúceho roka dialóg o Sýrii, na ktorom sa majú zúčastňovať zástupcovia sýrskej vlády a opozície. “Sýrsky kongres pre národný dialóg” by sa mal uskutočniť na budúci rok vo februári.

    - Reklama -