Pustia Kočnera na pohreb jeho otca?

    0
    Na snímke obvinený Marian Kočner v budove Špecializovaného trestného senátu v Banskej Bystrici vo štvrtok 20. decembra 2018. (Autor: TASR)

    “Zákon o výkone väzby nepozná inštitút umožnenia opustenia ústavu obvinenému za účelom jeho účasti na pohrebe, a to bez ohľadu na dôvody väzby. Zároveň za takýmto účelom nemá zbor zákonné oprávnenie ani na vykonanie eskorty obvineného,” objasnil v stredu pre TASR riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

    Zároveň viaceré justičné zdroje v stredu TASR potvrdili, že by bolo nemožné zabezpečovať bezpečnosť a dohľad nad obvineným Marianom Kočnerom na pohrebe za asistencie viacerých bezpečnostných zložiek. Okrem toho, v podobných situáciách nebolo umožnené ani iným obvineným, aby sa zúčastnili pohrebu svojho blízkeho. “Za 40 rokov praxe som sa nestretol s niečím takým, že by pustili obvineného na krátky čas na pohreb svojho blízkeho. To by museli pominúť dôvody väzby,” povedal v stredu trestný obhajca, ktorý si nepraje byť menovaný.

    Podnikateľov otec Ivan Kočner zomrel vo veku 82 rokov v pondelok 21. januára v nemocnici v Ružomberku. Rodina sa s ním rozlúči na miestnom cintoríne v stredu o 13. hodine. Podnikateľa však na pohreb podľa kompetentných nepustia. Na prípad upozornili bulvárne médiá.

    Väzenie

    Polícia vedie trestné stíhanie v prípade zaistených lístočkov, takzvaných motákov, ktoré mal z väzenia posielať viacerým osobám podnikateľ Marian Kočner Informovala o tom v piatok 18. januára vo svojom spravodajstve TV Markíza.

    “V predmetnej veci vedie vyšetrovateľ trestné stíhanie pre zločin marenia spravodlivosti,” povedal pre televíziu hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Policajti NAKA lístočky zaistili v novembri minulého roka a kópie odstúpili dozorovému prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

    Marian Kočner sa v minulom roku snažil dva razy neúspešne dostať z väzby na slobodu. Dva razy mu to však Špecializovaný trestný súd (ŠTS) zamietol a rozhodnutie prvostupňového súdu potvrdil následne aj Najvyšší súd SR (NS SR). Naopak, na návrh dozorového prokurátora ÚŠP Marianovi K. koncom minulého roka sprísnili väzbu.

    Podnikateľ bol v ústavoch v Bratislave, Leopoldove a Banskej Bystrici a momentálne je opäť v Leopoldove. Ako svedok má najnovšie vypovedať v prípade prípravy vraždy prvého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho.

    - Reklama -