Puč v Turecku má prvých odsúdených. Šokujúce tresty pre dvoch vojakov

    0
    Prezident Erdogan ďakuje svojim priaznivcom na masovej demonštrácii v Istanbule (Autor: TASR)

    Oboch mužov – explukovníka Murata Kočaka a exmajora Murata Yilmaza – podľa tureckých médií usvedčili z pokusu o zvrhnutie režimu s použitím násilia. Bývalí vojaci všetky obvinenia popreli. 

    Turecká vláda obviňuje z pokusu o prevrat exilového moslimského duchovného Fethullaha Gülena žijúceho v USA a jeho prívržencov. Spojené štáty žiada o vydanie tohto klerika, ktorý účasť na puči popiera. Neúspešný prevrat, ku ktorému došlo v noci na 16. júla, si podľa vlády vyžiadal najmenej 246 životov a vyše 2200 zranených, pričom presný počet obetí na strane pučistov známy nie je. 

    Ankara po potlačenom puči v rámci razií voči údajným Gülenovým podporovateľom prepustila či dočasne zbavila funkcií tisícky štátnych úradníkov, vojakov, novinárov či sudcov a zadržala okolo 41.000 osôb, za čo si vyslúžila odsúdenie zo strany západných krajín.

    Zásahy voči Gülenovým prívržencom pritom stále prebiehajú. Agentúra Anadolu dnes informovala, že prokurátori nariadili zatknutie 380 podnikateľov, z ktorých 110 sa pravdepodobne zdržiava v zahraničí. Polícia zároveň vykonala razie v ich domovoch a kanceláriách.

    - Reklama -