Publicista Hrabko: Čaputová prehrala, keď podporila ombudsmanku… Mamojka odchodom zachránil čistotu Ústavného súdu

    0
    Publicista Juraj Hrabko (Autor: TASR)

    Problémom podľa neho nie je rozhodnutie byť prítomný pri prerokovávaní správy, na to mala podľa neho prezidentka plné právo. Podľa Hrabka však išla do vopred prehratého boja. “Politicky to podľa mňa nebolo veľmi šťastné,” tvrdí Hrabko.

    “Parlament nesúhlasil s pani verejnou obhajkyňou práv a nevzal jej správu na vedomie. Napriek tomu, že sa tentoraz zúčastnila aj prezidentka. Tým pádom sa to rozhodne nedá považovať za výhru prezidentky, skôr prehru,” dodáva. “Mala mať vopred predkomunikované, čo budú robiť poslanci, ako sa budú správať. Veď správa nebola tajná, poslanci aj prezidentka ju poznali vopred,” upozornil publicista.

    Poslanci Národnej rady SR na štvrtkovom (14. 5.) hlasovaní nevzali na vedomie Správu o činnosti verejného ochrancu práv za rok 2019. Správu okrem opozičných poslancov nepodporil celý klub hnutia Sme rodina a viacerí poslanci OĽaNO.

    Súdna rada v pondelok (11. 5.) po viacerých neúspešných voľbách zvolila kandidáta na predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR. Stal sa ním bývalý sudca Európskeho súdu pre ľudské práva Ján Šikuta. “Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) pôvodne naznačila aj scenár, podľa ktorého by ani tentoraz nemusel byť zvolený predseda NS SR a nastúpili by úplne noví kandidáti,” pripomenul Hrabko. “A sudcovia si uvedomili, že ak teraz nezvolia niektorého z týchto dvoch kandidátov, pričom Ján Šikuta mal podľa môjho názoru väčšiu šancu ako Ivan Rumana, tak sa môže dostaviť kandidát, s ktorým nebudú spokojní vôbec,” dodal. Hrabko predpokladá, že prezidentka Šikutu do funkcie vymenuje.

    Na margo rozhodnutia Mojmíra Mamojku rezignovať na post ústavného sudcu Hrabko poznamenal, že ním ušetril Ústavný súd SR od pravdepodobne prvého disciplinárneho konania voči svojmu sudcovi v histórii. “Má už svoj vek, nepotrebuje byť predmetom záujmu verejnosti a hromozvodom. Jeho odstúpenie bol dobrý krok, lebo Ústavný súd SR ako inštitúcia ostal čistý,” poznamenal Hrabko. Mamojkovi sa kládla za vinu konverzácia z telefónu obžalovaného podnikateľa Mariana Kočnera, podľa ktorého sa snažil vybaviť si s ústavným sudcom stretnutie.

    - Reklama -