Publicista Fištejn: Putinovi obdivovatelia, Rusko je v…

    0
    Jefim Fištejn, český novinár a bývalý komentátor Svobodnej Evropy (Autor: Archív)

    Fištejn v úvode svojho komentára spomína na pieseň Vladimira Vysockého, v ktorej po zozname všetkých strastí a útrap všedného života v reálnom socializme nasledoval budovateľský refrén. „Vtedy sa zdalo, že každý rozumie, čo chcel tou paródiou na oficiálnu propagandu básnik povedať: že žiadne prejavy štátneho velikášstva nemôžu vyvážiť útrapy neutešeného žitia. Dnes už sa to ani tak nezdá: príliš ľahko boli mnohí Rusi ochotní vymeniť osobnú slobodu a slušnú budúcnosť za vidinu územných ziskov alebo za známky domnelého prvenstva v čomkoľvek,“ píše Fištejn s tým, že ligotavá pozlátka Putinovho Ruska zaslepila nielen Rusov.

    Pre Putinových obdivovateľov má komentátor dve správy. „Začnem tou zlou: Rusko je v… – ako by som to len kulantne povedal? – v slepej uličke. Dobrá správa je, že Rusom sa tam páči a sú so svojím umiestnením celkom spokojní. Obe tvrdenia nie sú mojimi hodnotiacimi súdmi, ale výsledkom prieskumov, ktoré uskutočnili rešpektované medzinárodné organizácie,“ píše Fištejn. Následne uvádza rebríček 188 krajín podľa úrovne udržateľného rozvoja, v ktorom Rusko obsadilo 119. miesto. „Závažia, ktoré držia Rusko pri dne, sú známe – je to všadeprítomný AIDS, násilie, alkoholizmus a vysoká samovražednosť,“ hovorí Fištejn. „Že Ukrajina je len o jednu priečku vyššie ako Rusko, sa ľahko vysvetľuje krízovým stavom krajiny, proti ktorej vedie sused z rebríčka agresívnu vojnu,“ dodáva.

    O tom, že Rusi sú šťastní, podľa jeho slov svedčia výsledky iného prieskumu verejnej mienky, ktorý medzi pozemšťanmi pravidelne uskutočňuje Gallupov inštitút. Rusko je na 30. mieste z 68 skúmaných štátov. „Obrázok trochu kazí skutočnosť, že špičku v tejto oblasti tvorí trochu prapodivná spoločnosť. Prvé miesto s indexom šťastia 85 percent obsadila Kolumbia, druhá je Saudská Arábia s 82, ďalej nasledujú súostrovie Fidži, Azerbajdžan a Vietnam s 81 percentnými bodmi,“ uzavrel Fištejn.

    Pôvodný text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -