Prvých sýrskych utečencov prijme Kanada už tento týždeň. Prednosť majú úplné rodiny, ohrozené ženy, ale aj gejovia či transrodoví ľudia

    0
    Kanadský premiér Justin Trudeau (Autor: SITA)

    Liberálny líder však na margo tejto iniciatívy neuviedol žiadne doplňujúce detaily. Kanadská vláda však plánuje do konca tohto roka presídliť z Blízkeho východu približne 10.000 sýrskych utečencov a ďalších 15.000 do konca februára. Vládni činitelia minulý týždeň oznámili, že tieto lety budú financované jednak kanadskou federálnou vládou a jednak súkromným sektorom. 

    Trudeau, ktorý nastúpil do funkcie v novembri, dal prísľub ohľadne presídľovania sýrskych utečencov už v rámci predvolebnej kampane, široké spektrum kritikov to však označilo za nerealistický cieľ. Niektorí provinční i komunálni lídri sa sťažovali, že krátky časový rámec neumožní dostatočné bezpečnostné previerky, ktoré by medzi prijímanými odhalili možných militantov z extrémistickej skupiny Dáiš (tzv. Islamský štát). 

    Kanada vynaloží v priebehu šiestich rokov 678 miliónov kanadských dolárov (476,5 milióna eur) na letecký prevoz utečencov z Turecka, Sýrie a Jordánska a ich usídlenie v Kanade. Kanadská federálna vláda uprednostní úplné rodiny, ohrozené ženy, ako aj gejov alebo transrodových ľudí – slobodných dospelých mužov len v prípade, ak sú gejovia, bisexuáli alebo transrodoví ľudia alebo ak sprevádzajú svojich rodičov. Súkromné skupiny budú môcť podporiť každého slobodného dospelého muža bez ohľadu na jeho sexuálnu orientáciu. 

    - Reklama -