Prvý Ficov povolebný škandál. Kauza Pročko a pokuta od smeráckeho kádra zdvíha ľuďom žlč. Kto naozaj porušil zákon a kto bude pykať?

    0
    Jožo Pročko s preškrtnutým volebným lístkom strany Smer (Autor: ReproFoto: facebook/Jožo Pročko)

    „Ficova pomsta“ týmito slovami začína Pročko svoj status, v ktorom vysvetľuje dôvody, za čo a hlavne prečo dostal takú vysokú pokutu. Kameňom úrazu mala byť fotografia, ktorú zabávač uverejnil na svojom profile potom, ako odvolil. Na fotke drží v rukách preškrtnutý volebný lístok strany Smer s nápisom Dosť bolo. „Pozorne si prečítajte odôvodnenie a hlavne časť, v ktorej píšu, ako som už 11-krát porušil dopravné predpisy, ako ma dvakrát obvinili z občianskeho spolunažívania, síce to bolo zastavené, ale aj napriek tomu sankcie od dopravákov neviedli k mojej náprave a aj naďalej pokračujem v protiprávnom konaní. Apropo, pokuta za vynášanie volebného lístka je 33 eur. Ako však hovorí čelný predstaviteľ Smeru, vyhraj voľby a môžeš všetko,“ píše v statuse zabávač.

    Pochybili úrady?

    “V piatok mi prišla pokuta 500 eur za to, že som porušil zákon a z volebnej miestnosti som vyniesol volebný lístok,” povedal pre PL.sk Jožo Pročko. Pokuta bola však vzhľadom na čin neúmerne vysoká. Namiesto 33 eur dostal zabávač mastný účet na 500 eur. “Vraj som porušil moratórium a fotku umiestnil na stránku Topky.sk, médiá si však túto fotku z môjho profilu skopírovali sami,” hovorí zabávač a dodáva, že volebný zákon o moratóriu sa na sociálne siete nevzťahuje.

    “Pokuty v takej výške sa dávajú vtedy, keď niekto cez moratórium verejne propaguje politické strany za peniaze,” povedal Pročko a dodal, že pokutu mu vraj navýšili aj preto, že má 11 dopravných priestupkov a dva občianske spory, ktoré sa však nedokázali. Označili ho teda za recidivistu. “Vrátili sme sa pred rok 1989 do komunizmu, keď ste na komunistov povedali niečo zlé a oni vám to stonásobne vrátili,” povedal rozčúlený zabávač. Podľa jeho slov všetky volebné lístky vhodil do urny na odpad vo volebnej miestnosti a inkriminovaný lístok na profilovke si sám doma vytlačil.

    Parlamentné listy sa na zrýchlené konanie opýtali aj vedúceho Odboru všeobecnej vnútornej správy Jaroslava Morháča, ktorý povedal, že zabávač porušil dva zákony a to 180/2014 a 181/2014. Pokutu podľa neho dostal za porušenie moratória. “Zverejnil to na Facebooku, jednak musel ho vyniesť, máme záznam o tom, že ho vyniesol. Bolo nám doručené oznámenie o podozrení zo spáchania priestupku z okrskovej volebnej komisie tam, kde mal volebný obvod,” hovorí Morháč. Na otázku PL.sk, či ho volebná komisia videla lístok vynášať, odpovedal: “Jasné.” Pročko však opakovane zdôraznil, že z volebnej miestnosti žiadny lístok nevyniesol. „Po uverejnení fotografie predseda Volebnej komisie v Haliči dostal telefonát, že Pročko má profilovku s volebným lístkom Smer. Napísal zápis, že som vraj vyniesol lístok,” napísal Pročko na Facebook. Na ktorej strane tak bol porušený zákon?

    Podľa našich informácií by sa celým prípadom mala začať zaoberať generálna prokuratúra.

    Faktom ostáva, že na Facebooku, Twitteri a iných sieťach ľudia v deň volieb publikovali veľké množstvo fotografií týkajúcich sa politických strán. “Vyjadril som svoj občiansky názor a dostal 14-násobnú pokutu,” hovorí zabávač a dodáva: “Myslíte si, že keby som mal ten lístok v ruke a napísal, voľte Roberta Fica, že by som dostal pokutu?”

    Morháč na otázku PL.sk, či sa moratórium vzťahuje aj na sociálne siete a internet, odpovedal: “Áno. Samozrejme.” Prečo potom nepokutovali aj stovky ostatných užívateľov Facebooku, ktorí v deň volieb zverejnili príspevky týkajúce sa politických strán? “Pokiaľ by sme o tom mali vedomosť, tak by sme ich pokutovali,” povedal Morháč a dodal, že polícia v Lučenci rieši ešte jeden prípad porušenia moratória. Ten sa však netýka internetu, ale verejného rozdávania letákov v obci.

    Opozícia Pročka bráni

    Podrobné právne vysvetlenie zrýchleného konania, v ktorom dostal Pročko pokutu, zverejnil na svojom blogu na stránkach Denníku N opozičný poslanec Ondrej Dostál.

    “Vtipné je, že rozhodnutie úradu nikde necituje znenie ustanovení zákona, na ktoré sa odvoláva. A zrejme to nebude náhoda. Stačí si ich totiž prečítať a je zjavné, že zverejnením fotky v deň volieb k žiadnemu takémuto priestupku prísť nemohlo,” píše Dostál. Úrad podľa neho pochybil v troch bodoch: 

    • postupovalo sa zrýchlene, hoci na to neexistovali zákonom stanovené podmienky (bod 4),
    • pri určovaní výšky pokuty sa zohľadnili okolnosti, ktoré sa zohľadňovať nemali (bod 5),
    • rozhodoval úrad, ktorý nemal rozhodovať (bod 6).

    “Ak je niekto obvinený zo spáchania priestupku, ale konanie je zastavené, považuje sa predsa za nevinného. Čo, preboha, majú dopravné priestupky spoločné s vynášaním hlasovacích lístkov z volebnej miestnosti?” zamýšľa sa vo svojom texte poslanec Dostál. Prednostom Okresného úradu v Lučenci je Branislav Hámorník, ktorý je zároveň aj členom strany Smer, podľa Dostála preto v tomto prípade nastal konflikt záujmov.

     

    FICOVA POMSTA .V den volieb som uverejnil fotografiu na ktorej drzim volebny listok SMERu a je na nom napisane DOST…

    Posted by Jožo Pročko on 8. apríl 2016

    Jozef Pročko neskôr zverejnil aj ďalší status, v ktorom upozorňuje na vlnu nenávistných komentárov, ktorá sa na neho dovalila po zverejnení Rozkazu o uložení sankcie za priestupok. “Najlepšie sú komentáre voličov Smeru. Ale priznám sa, vety ako skrachovaný blbec, idiot, kretén sa chce zviditeľniť, Pročko je hajzel a robí to pre to, lebo Fico zobral Nikodýma a nie jeho, trčal z riti Murgašovi a Maňkovi – ma už len a len rozosmievajú,” píše zabávač a dodáva, že v histórii Slovenska je priekopník, lebo nikto nikdy ešte takú pokutu nedostal.

     

    Tak mi chodia spravy a opat internetove media zdielaju moj status v ktorom som uverejnil list s pokutou od Okresneho…

    Posted by Jožo Pročko on 10. apríl 2016

    Prvá smerácka povolebná kauza

    Strana Smer pokračuje vo svojej rétorike z minulého volebného obdobia a k prípadu sa vyjadriť odmietla. “Nemáme potrebu komentovať medializované prebiehajúce konanie o priestupku tykajúce sa pána Pročka a k danej téme sa nebudeme vôbec vyjadrovať,” uviedla hovorkyňa Ľubica Končalová.

    Svoje stanovisko odmietla vyjadriť aj ďalšia koaličná strana: “SNS sa nebude vyjadrovať k rozhodnutiu Okresného úradu v Lučenci,” napísala v skratke tlačová tajomníčka strany Zuzana Kohútková.

    Bobríka mlčania drží aj strana Sieť. “K danej veci sa sa Sieť v tejto chvíli nebude vyjadrovať,” odpísali z komunikačného oddelenia strany Sieť.

    PL.sk kontaktovali aj stranu Most a ministerstvo vnútra, na ich vyjadrenie čakáme.

    Na obranu zabávača sa okrem opozičného poslanca Ondreja Dostála postavil aj obyčajný človek Jozef Viskupič. Na svojom facebookovom profile sa Pročkovi verejne ospravedlnil za konanie úradov a ponúkol mu, že pokutu zaplatí zo svojho poslaneckého platu. “Hlboko sa ti ospravedlňujem za konanie úradov a svojvoľný výklad zákonov. Nakoľko som len nedávno na Ústavu SR sľúbil, že budem dodržiavať zákony a ústavu a pracovať tak, aby sa uvádzali do života – s čím je rozhodnutie úradu v evidentnom rozpore – navrhujem v prvom kroku predmetnú sankciu uhradiť z príjmu, ktorý ako poslanec NR SR dostávam,” píše Viskupič. 

    Vazeny obcan, Jožo Pročko. Doba je vazna, vyzaduje ciny. Hlboko sa ti ospravedlnujem za konanie uradov a svojvolny…

    Posted by Jozef Jofo Viskupic on 10. apríl 2016

    - Reklama -