Prvé priame letecké spojenie medzi SAE a Izraelom. Lietadlo doviezlo pomoc Palestínčanom

    0
    Lietadlo leteckej spoločnosti Etihad Airways (Autor: TASR)

    Spoločnosť Etihad Airways zabezpečovala humanitárny nákladný let z Abú Zabí do Tel Avivu.

    Denník Wall Street Journal napísal, že tento let je “míľnikom vo vzťahoch medzi týmito dvoma krajinami Blízkeho východu”, ktoré nemajú nadviazané oficiálne diplomatické vzťahy, ale v uplynulých rokoch viedli zákulisný dialóg venovaný v prvom rade svojmu spoločnému regionálnemu nepriateľovi – Iránu.

    SAE a Izrael nemajú ani komerčné letecké spojenie. V minulosti museli súkromné a diplomatické lietadlá často lietať najprv do tretej krajiny, kým sa vydali do Izraela.

    Podľa televízie al-Džazíra o dodávke informovala aj OSN, ktorá podľa svojho vyhlásenia koordinovala prepravu 14 ton “urgentných zdravotníckych potrieb” zo Spojených arabských emirátov, aby pomohla obmedziť šírenie COVID-19 na palestínskych územiach.

    „Pomoc zahŕňa osobné ochranné prostriedky a lekárske vybavenie, ale najmä desať ventilátorov, ktoré sú akútne potrebné” na palestínskych územiach, dodáva sa vo vyhlásení OSN.

    Predstavitelia okupovaného Západného brehu sa k humanitárnemu letu zatiaľ nevyjadrili. Úradníci z pásma Gazy, ktorému vládne militantné hnutie Hamas, zasa uviedli, že nevedia o žiadnej zásielke pomoci z Abú Zabí pre Gazu.

    Nemenovaný predstaviteľ izraelskej vlády uviedol, že humanitárny let bol koordinovaný s izraelskou vládou.

    Pásmo Gazy ani Západný breh nemajú vlastné letisko, čo znamená, že väčšina tovarov určených pre palestínske územia tam musí vstúpiť cez Izrael.

    - Reklama -