Prvé oficiálne vyjadrenie IS na adresu Trumpa: USA sa potápajú a riadi ich idiot

    0
    Americký prezident Donald Trump (Autor: TASR)

    Hovorca IS Abul-Hasan al-Muhádžir v odkaze napísal: “Amerika, potápaš sa a záchrancu niet. V každom kúte sveta si korisťou vojakov kalifátu, si na mizine a príznaky tvojho zániku vidí každé oko.”

    Na nahrávke, zverejnenej na šifrovanej internetovej sieti Telegram, hovorca IS pokračoval: “Už netreba dokazovať skutočnosť, že ťa riadi idiot, ktorý nevie, čo je to Sýria alebo Irak alebo islam.”

    Trump si zvolil porážku Islamského štátu za prioritu počas svojho pôsobenia v prezidentskom úrade.

    Ozbrojené sily za podpory amerických jednotiek bojujú za znovudobytie dvoch najväčších miest Islamského štátu – Mósulu v Iraku a Rakky v Sýrii.

    “Zahubí ťa nenávisť, Amerika, zahubí ťa nenávisť – štát, kde sa mladí aj starí ženú na smrť v mene Boha, nebude porazený,” napísal Mudžáhir.

    Trump skúma spôsoby, ako urýchliť bojovú operáciu koalície vedenej Spojenými štátmi, ktorá je podľa amerických aj irackých predstaviteľov zatiaľ do veľkej miery úspešná – jej cieľom je zničiť militantov IS v Iraku a Sýrii.

    Úplná strata Mósulu, najväčšej bašty Islamského štátu v Iraku, by pre IS znamenala veľkú porážku.

    Americkí a irackí predstavitelia sa pripravujú na menšie bitky po dobytí mesta a očakávajú, že organizácia IS prejde do ilegality, odkiaľ bude viesť tradičné povstanie, dodala agentúra Reuters.

    - Reklama -