Pršia peniaze, militanti, chytajte! Zbombardovaná banka IS vypľula do vzduchu milióny dolárov. Nebude na výplaty teroristov

    0
    Zničený most pred mestom Mosul v Iraku. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Nálet na centrálnu banku militantov z Islamského štátu z 11. januára tohto roka zasiahol svoj cieľ tak presne, že z budovy, v ktorej mali militanti uložené peniaze, vyleteli v oblaku dymu a prachu aj zničené bankovky. Celú operáciu zachytáva čiernobiele video, ktoré trvá necelú minútu, ale je na ňom dobre vidieť, ako bomby dopadnú a z miesta výbuchu sa vznesú kúdole prachu spolu s peniazmi.

    Peniaze vyleteli oknom

    Prostriedky, ktoré takzvaný Islamský štát potrebuje na svoje fungovanie, získava nelegálnou cestou, najčastejšie z predaja ropy vyťaženej na obsadených územiach. Ďalším zdrojom príjmov sú „dane“, ktoré ozbrojenci vyberajú od ľudí, ktorí nestihli alebo nemali kam ujsť a zostali žiť v častiach Iraku a Sýrie okupovaných IS. Velenie americkej armády tvrdí, že po leteckom zásahu z prvej polovice januára prišli militanti o značnú časť hotovosti uloženej v banke v Mosule.

    VIDEO Letecký útok na banku militantov z IS v irackom Mosule

    (Zdroj: AP)

    Zásadný úder

    Americký generál Lloyd Austin pred pár dňami pre televíziu CNN uviedol, že to bol „dobrý úder“, ktorý pripravil IS o milióny dolárov v hotovosti. Práve tieto peniaze používalo velenie takzvaného Islamského štátu na vyplácanie miezd jednotlivým bojovníkom, ktorí sú zväčša platení v dolároch alebo miestnej mene. „V kombinácii so všetkými ostatnými leteckými útokmi, ktoré sme podnikli proti ropným kapacitám IS, jeho infraštruktúre a ďalším zdrojom príjmov, si môžete byť istí, že to militanti pocítia na svojej výplatnej páske,“ uviedol v rozhovore pre CNN generál Austin.

    Cena ľudského života

    Spojené štáty po údajnom úspešnom útoku proti ekonomickému srdcu Islamského štátu plánujú zasiahnuť aj ďalšie „finančné ciele“, aby odstrihli militantov od zdrojov financovania. Mesto Mosul, z ktorého vodca IS Abú Bakr Bagdádí vlani oznámil zriadenie samozvaného islamského kalifátu na obsadených územiach Iraku a Sýrie, je však citlivý cieľ. Okrem militantov, ktorí mesto okupujú, tam totiž žije aj množstvo civilistov a letecké útoky si preto často vyžiadajú aj civilné obete. Také niečo Spojené štáty riskovať veľmi nechcú už preto, že sami kritizujú Rusko za to, že v Sýrii údajne bombarduje oblasti, kde žijú civilisti.

    Podobne ako to ruské, sa však ani americké vojenské letectvo nedokáže v obývaných oblastiach vyhnúť obetiam na civilistoch. Nebolo to inak ani pri útoku na banku v Mosule. Americké velenie bolo ochotné riskovať životy 50 ľudí, pretože cieľ, ktorým bola tentokrát banka IS, bol príliš dôležitý. Podľa informácií CNN pri útoku nakoniec zahynulo najmenej 5 civilistov.

    Majú vlastné platidlo

    V takmer hodinovom propagandistickom videu s názvom „Return of the gold dinar“ (Návrat zlatého dinára), ktoré sa objavilo na internete, militanti z IS ukazujú, ako v irackom Mosule razia vlastné zlaté, strieborné aj medené mince. Propaganda militantov uvádza, že 21-karátové zlaté mince vážia 4,25 gramu a majú cenu približne 139 dolárov. Napriek tomuto ospevovaniu ekonomických úspechov IS Spojené štáty veria, že bojovníci Islamského štátu sú stále platení v dolároch a miestnej mene.

    VIDEO Propagandistické video IS

    - Reklama -