Protischránkový zákon? Na niektoré opatrenia treba peniaze. Žitňanská sa stretne s Kažimírom

    0
    Lucia Žitňanská (Autor: Peter Števkov)

    Aké opatrenia bude schopná urobiť ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská počas prvých sto dní vo funkcii, bude záležať aj na finančných zdrojoch. “Niektoré opatrenia na zúženie priestoru na korupciu či na zefektívnenie súdnictva si vyžadujú náklady, a preto som už dohodnutá na stretnutí s ministrom financií Petrom Kažimírom. Na základe toho budeme schopní povedať, čo bude za prvých sto dní, čo do roka a čo neskôr,” vysvetlila.

    Nová ministerka spravodlivosti by veľmi rada povedala, že protischránkový zákon bude o sto dní. Viem ale, že bude treba vytvoriť nový register, takže potrebujem vyriešiť otázku financií a infraštruktúry a potom budem vedieť, či to bude sto dní, alebo do konca roka, vysvetlila. Sú veci, ktoré nebudú za 100 dní, ale ktoré majú vysokú mieru priority. Okrem protischránkového zákona tak označila osobný bankrot a oddlženie fyzických osôb a vymáhanie jednoduchých faktúr.

    Parlament už minulý rok prijal vládnu novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorá čiastočne rieši problém účasti tzv. schránkových firiem pri verejnom obstarávaní. Od 1. novembra minulého roka vytvoril Úrad pre verejné obstarávanie SR register konečných užívateľov výhod. V ňom by mali vysvetľovať svoje vlastnícke pozadie všetky firmy, ktoré sa hlásia do verejného obstarávania. Cieľom je vylúčiť z verejného obstarávania schránkové firmy – teda tie, ktoré vlastnia neznáme osoby. Návrh Smeru-SD ako nedostatočný kritizovala nielen opozícia, ale aj prezident Andrej Kiska, ktorý ho vrátil do parlamentu. Minuloročná novela nerieši totiž problematiku komplexne, upravuje register konečných užívateľov výhod len vo vzťahu k verejnému obstarávaniu. Kritici novely žiadali, aby sa register vzťahoval aj na firmy v iných oblastiach používania verejných financií. Žitňanská ešte ako poslankyňa uviedla, že zákon by mal umožniť zistiť reálnych vlastníkov schránkových firiem, ako aj verejnú kontrolu, a v prípade pochybení aj vymáhateľnosť sankcií.

    - Reklama -