Protikorupčný balíček z dielne OĽaNO parlament neschválil

    0
    Igor Matovič (Autor: TASR)

    Medzi najdôležitejšie zmeny (v rámci protikorupčného balíčka), ktoré navrhovalo OĽaNO urobiť v zákone o konflikte záujmov, patrilo sledovanie majetkových prírastkov politikov.

    Chceli trestať aj  prešľapy verejných funkcionárov či obmedziť korupciu pri eurofondoch

    “Verejní funkcionári každý rok rozhodujú o použití majetku štátu a rozdeľujú miliardy eur z daní občanov. Občania majú právo vedieť a kontrolovať, či svoje právomoci nezneužívajú na vlastné obohatenie sa,” argumentovali opoziční politici.

    Vytvoriť chceli tiež komplexný systém, ktorý by reguloval výber a následné odmeňovanie zástupcov štátu v orgánoch spoločností so 100-percentnou majetkovou účasťou štátu, a riešil zodpovednosť za škodu spôsobenú pri výkone takejto funkcie.

    Navrhovali to v novele zákona o výbere zástupcov štátu do orgánov spoločností s majetkovou účasťou štátu, o ich odmeňovaní a zodpovednosti za škodu.

    Novelou zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci chceli poslanci zaviesť funkčný mechanizmus “trestania” prešľapov a pochybení verejných funkcionárov pri nakladaní s verejnými prostriedkami.

    Navrhovali, aby nárok na náhradu škody spôsobenej verejným činiteľom mal štát alebo územná samospráva, pričom na uplatnenie práva na náhradu škody by v ich mene konal generálny prokurátor SR.

    Neprešla ani ich snaha zaviesť opatrenia na obmedzenie korupčného správania v oblasti riadenia a spravovania eurofondov, ale aj dotácií v oblasti pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

    Novela obsahovala zavedenie kritérií na odborných hodnotiteľov, ako aj poskytovanie eurofondov v oblasti výskumu a vývoja len tým subjektom, ktoré sa výskumu a vývoju preukázateľne venujú, či posudzovanie veľkých projektov pri eurofondoch na základe princípu hodnoty za peniaze.

    Hnutiu neprešlo ani dobrovoľné nemocenské poistenie študentov

    Dobrovoľné nemocenské poistenie študentov najmä vysokých škôl, z ktorého by sa poskytovalo výlučne materské, sa nezavedie. Opozičné hnutie OĽaNO neuspelo v parlamente ani s návrhom zákona o sociálnom poistení.

    Sadzbu poistného navrhovali určiť na 2 % zo zvoleného vymeriavacieho základu. Druhým opatrením malo byť zavedenie ochrannej lehoty.

    Tá sa mala uplatňovať výlučne pri materskom v trvaní 15 mesiacov od zániku nemocenského poistenia.

    Ochranná lehota by podľa predkladateľov patrila poistenke, ktorej nemocenské poistenie zanikne pred začiatkom obdobia tehotenstva.

    A to v prípade, ak termín pôrodu nastane do 15 mesiacov od zániku nemocenského poistenia.

    - Reklama -