Proti násiliu voči ženám protestovali v Paríži tisíce ľudí

    0
    Ženy držia transparenty počas pochodu proti domácemu násiliu 23. novembra 2019 v Paríži. (Autor: TASR)

    Pochod sa začal neďaleko budovy parížskej opery. Niektorí účastníci pochodu držali transparenty s fotografiou svojej príbuznej či priateľky, ktorá sa stala obeťou rodovo podmieneného násilia.

    Po celom Francúzsku sa konalo približne 30 protestov, do ktorých sa zapojilo takmer 70 organizácií, politických strán, odborov a združení.

    “Myslíme si, že pôjde o historický pochod,” povedala jedna z organizátoriek protestu Caroline De Haasová.

    Organizátori na Facebooku uviedli, že cieľom protestu je prinútiť verejných činiteľov, aby v súvislosti s bojom proti násiliu na ženách prijali potrebné opatrenia. Očakáva sa, že vláda v pondelok oznámi približne 40 takýchto opatrení.

    Podľa zistení AFP vo Francúzsku od začiatku tohto roka v dôsledku domáceho násilia zomrelo celkovo 116 žien. Páchateľmi boli ich manželia, partneri alebo expriatelia.

    Skupina s názvom Femicides by companions or ex medzitým zvýšila tento počet na 137.

    Posledné oficiálne ukazujú, že úrady v krajine každý rok evidujú 220.000 prípadov domáceho násilia proti ženám, ktorého sa dopustili ich partneri, zatiaľ čo v roku 2018 došlo k 121 úmrtiam v dôsledku takýchto činov.

    Francúzska ministerka spravodlivosti Nicole Belloubetová nedávno uviedla, že systém v krajine tieto ženy pred násilím nechráni.

    Podľa OSN bolo v roku 2017 zavraždených 87.000 žien a dievčat – vyše polovica z nich prišla o život v dôsledku násilia, ktorého sa dopustil ich manžel, partner či vlastná rodina.

    - Reklama -