Proti islamizácii Európy nám kresťanstvo nepomôže. Rozvíjajme radšej ľudské práva. Vyzýva liberál

    0
    Poslanec za SaS Juraj Droba (Autor: SITA)

    Pred potenciálnou „hrozbou“ islamizácie Európy s kresťanským tradicionalizmom podľa Juraja Drobu len ťažko uspejeme. Mali by sme sa skôr zamerať na podporu a rozvíjanie ľudských práv.

    „Myslím si, že to najlepšie, čo môžeme urobiť pred návratom temného stredoveku, nech už má akýkoľvek náboženský háv, je rozvíjanie a kultivovanie konceptu ľudských práv, ktorý je osobitne vlastný západnej civilizácii,“ uvádza na blogu v Denníku N Droba. Koncept ľudských práv je totiž vlastný Západu a prináša prospech všetkým bez ohľadu na vierovyznanie, farbu pleti či pohlavie.

    „V tom je jeho univerzálnosť a prevaha nad doktrínami, ktoré sa presadzujú autoritatívne, násilím, ktoré sú elitárske a uzavreté. Na tom pohorel komunizmus, fašizmus a pohorí aj takzvaný Islamský štát,” myslí si. Poslanec však náboženstvo ako také neodsudzuje, len upozorňuje, že viera by nemala mať v žiadnej spoločnosti výsadné právo a už tobôž nie postavenie štátnej ideológie. Juraj Droba tiež kritizuje ústavný zákon o ochrane sviatosti manželstva, ktorý vzišiel z dielne KDH a podporil ho aj vládny Smer.

    „My v SaS sme ďaleko od toho, aby sme šli cestou ako naši kolegovia z KDH, keď za pár dní zbúchali na kolene so Smerom manželstvo ako ústavnú výsadu výlučne pre heterosexuálne páry. Máme už dosť skúseností, aby sme vedeli, že niektoré osobné slobody sa stretávajú s iracionálnym odporom. A tiež vieme veľmi dobre, že sa na tejto hystérii snažia vytĺcť politický kapitál ľudia s mentálnou výbavou, ktorá by sa výborne hodila do križiackych výprav. Jediná priechodná cesta k rozširovaniu osobných slobôd občanov Slovenskej republiky je z nášho pohľadu sila argumentov, ktoré vyvracajú predsudky,“ myslí si.

    - Reklama -