Proti falošným správam bojuje už aj pápež

    0
    Pápež František (Autor: SITA)
    “Falošné správy sú prejavom netolerantných a precitlivených postojov a vedú len k rozširovaniu povýšenosti a nenávisti,” citovala Františkove slová agentúra DPA. 
     
    Šírenie nepravdivých správ prostredníctvom internetových sociálnych sietí a iných komunikačných kanálov predstavuje podľa neho veľkú hrozbu pre spoločnosť. 
     
    Takéto dezinformácie vedú len k “oklamaniu, či dokonca k manipulácii čitateľa”, alebo dokonca sú motivované snahou o ovplyvňovanie politických rozhodnutí, ekonomický zisk alebo podnecovanie konfliktov, uvádza sa vo vopred zverejnenom posolstve s názvom “Pravda vás oslobodí. Fake news a mierová žurnalistika”. 
     
    František v ňom podľa Vatikánskeho rozhlasu  povzbudzuje pracovníkov médií, aby sa vrátili k základom svojho povolania a stali sa “strážcami (pravdivosti) správ”. 
     
    “Chcel by som preto pozvať každého k presadzovaniu mierovej žurnalistiky… ktorá je pravdivá, stavia sa proti lžiam, rétorickým sloganom a senzačným titulkom,” píše sa v pápežovom posolstve. 
     
    Takáto poctivá novinárska práca by podľa neho nemala popierať existenciu závažných problémov. “Uprostred frenetických správ a víru senzácií by (mala za úlohu) pripomínať, že jadrom správy nie je rýchlosť jej podania a dojem, aký vyvolá v publiku, ale človek”, respektíve služba človeku, uviedol František v posolstve k Svetovému dňu masmédií.
     
    - Reklama -