Proti Budajovi či Augrichtovej vznikla antikampaň. Ľudia riešia to, že kandidujú za mestskú časť, kde nemajú trvalý pobyt

    0
    Ján Budaj (Autor: TASR)

    Proti kandidátke na starostku Starého Mesta Zuzane Aufrichtovej sa začala antikampaň na facebookovej stránke Buď slušný občan. Informoval o tom portál sme.sk. Tí v príspevku, ktorý je sponzorovaný, nabádajú ľudí, aby kandidátku opozičných  strán nevolili. Rovnako ani tých, ktorí kandidujú za jednu mestskú časť, ale bývajú v druhej.

    Podľa administrátorov stránky nemôžu presne vedieť, čo danú časť trápi a čo potrebuje. Aufrichtová však koncom augusta danú vec vysvetlila s tým, že sa do Karlovej Vsi, kde má momentálne trvalý pobyt, presťahovali z dôvodu, že musela opatrovať mamu a tri deti. Dodáva, že v Starom Meste, kde kandiduje, trávi čas každý deň a keď zrekonštruujú byt v danom obvode, plánuje sa tam naspäť nasťahovať.

    Podobnej kritike čelil aj Ján Budaj, ktorý momentálne kandiduje za poslanca Petržalky. Napriek tomu, že trvalé bydlisko má v Rači, problematike v Petržalke sa venuje dve desaťročia. „Venujem sa Petržalke dlhé roky ako sociálnemu aj urbanistickému fenoménu ešte od čias Bratislavy nahlas, kde sme urobili významnú stať, ktorá definovala vízie, ako z nej urobiť obývateľné sídlo,“ vysvetlil s tým, že za daný obvod bude kandidovať tretíkrát.

    V jeho domovskej mestskej časti kandidovať nechce z dôvodu, aby tam mal súkromie, no napriek tomu sa zapája do občianskych iniciatív. „Zákon vyžaduje, aby som mal trvalé bydlisko v Bratislave a to mám. Antikampaň útočí na domnelú rasovú príslušnosť a nemá právnu podstatu,“ uviedol k antikampani, ktorá bola zameraná proti nemu.

    Zmenil bydlisko, prišiel o mandát

    Bývalý poslanec za mestskú časť Dúbravka Peter Hanulík prišiel o mandát po tom, ako si prehlásil trvalé bydlisko do Devínskej Novej Vsi. Tam momentálne kandiduje za starostu, napriek tomu, že sprvu chcel byť iba poslancom zastupiteľstva. „Rozprával som sa však s ľuďmi a pochválil som sa, že túto cestu som dal opraviť ja, a vtedy mi ľudia začali hovoriť, aby som skúsil, lebo tam nikto ani nekandiduje,“ vysvetlil. V danej mestskej časti získal aj finančnú  podporu na inteligentné osvetlenie, čo sa mu v Dúbravke nedarilo presadiť. Do jeho projektu sa rozhodla prispieť automobilka Volkswagen.

    Svoje bývanie musel obhajovať aj viceprimátor Košíc Martin Petruško, ktorý prebral vedenie mesta od Richarda Rašiho. Ten momentálne pôsobí ako vicepremiér pre investície a informatizáciu. Petruško býva v obci Malá Ida, ktorá je od Košíc vzdialená desať kilometrov a kandiduje za primátora mesta. Obhajoval sa tým, že trvalý pobyt má v rodičovskom dome v Košiciach a že cestovanie z obce je niekedy bližšie ako niektoré mestské časti.

    Podľa politológa Grigorijho Mesežnikova však nie je rozhodujúce to, kde bývajú. Podľa neho viacerí ľudia na kandidátov útočia neoprávnene, a to z dôvodu, že v Bratislave a Košiciach môžu ľudia kandidovať do mestských zastupiteľstiev bez ohľadu na to, kde žijú. Iné je, že niektorí kandidáti kalkujú, do ktorého obvodu sa dostanú jednoduchšie, pretože v niektorých stačí získať menej hlasov. „Ale pri poslancoch mestského zastupiteľstva ide o riešenie všetkých problémov mesta. Či boli zvolený v petržalskom, či v inom obvode, v tomto prípade preto nie je podstatné,“ dodáva.

    - Reklama -