Protesty v Aténach a Patrase sprevádzalo násilie a výtržnosti

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Desiatky mladých demonštrantov zapaľovali v Aténach odpadkové koše, pomocou kladív rozbíjali dlažbu a na políciu hádzali rôzne predmety. Polícia na demonštrácii zadržala prinajmenšom 15 ľudí.

    V Patrase ležiacom zhruba 210 kilometrov západne od Atén sa na demonštrácii zranili dvaja ľudia. Dvoch ďalších polícia zatkla a približne 20 zadržala.

    Na mieste došlo k intenzívnym potýčkam, pričom mladí výtržníci na policajtov hádzali zápalné fľaše.

    Na piatkovej demonštrácii v Aténach sa podľa polície zúčastnilo približne 5000 ľudí vrátane mladých anarchistov a členov protisystémových organizácií.

    Ešte predtým cez deň sa v hlavnom meste zišlo zhruba 2000 ľudí na zhromaždení organizovanom študentskými zoskupeniami. V gréckej metropole hliadkovalo v súvislosti s demonštráciám približne 3500 policajtov.

    Ich cieľom bolo predchádzať násiliu, aké obdobné spomienkové protesty sprevádzali v ostatných rokoch. Úrady tiež v centre Atén uzavreli hlavné cesty a odstavili tiež prinajmenšom stanicu metra, píše AP.

    Protestné pochody sa v piatok konali tiež Solúne, druhom najväčšom gréckom meste. Neozbrojeného 15-ročného Alexisa Grigoropulosa zastrelil 6. decembra 2008 aténsky policajt.

    Jeho smrť vyvolala dva týždne trvajúce nepokoje, do ktorých sa zapojili desaťtisíce mladých Grékov. V deň výročia Grigoropulosovej smrti v Aténach i ďalších mestách dochádza k protestom, ktoré často sprevádzajú násilnosti.

    Policajta, ktorý chlapca zastrelil, odsúdili v októbri 2010 na doživotie. V odvolacom procese mu však trest skrátili a tento rok ho z väzenia prepustili.

    - Reklama -