Protestovali proti Kiskovi, potom si poslanca Marčeka a komunistu Suleimana zavolala polícia. Tuším, odkiaľ vietor fúka, zaznelo z parlamentu

    0
    Jalal Suleiman a Andrej Kiska (Autor: Reprofoto: Facebook JS)

    Akciu za Kiskovo odstúpenie pre závažné podozrenia z financovania prezidentskej kampane organizovali občianski aktivisti, podporovaní napríklad Komunistickou stranou Slovenska, bývalým premiérom Jánom Čarnogurským i poslancom Petrom Marčekom. Viac sme o tom písali TU.

    V nedeľu večer podpredseda slovenských komunistov Jalal Suleiman oznámil, že dostal predvolanie Okresného riaditeľstva PZ v Pezinku, aby pod hrozbou sankcií podal vysvetlenie v súvislosti s protestom pred Prezidentským palácom. Podobné predvolanie s rovnakým zámerom dostali aj jeho priatelia, účastníci protestu, pričom všetci boli predvolaní na policajnú stanicu náležiacu k ich trvalému bydlisku.

    „Bol som predvolaný na Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Pezinku, lebo tam mám trvalé bydlisko. Cestou, keď som tam išiel, som získal informácie od mojich kolegov, ktorí rečnili na protestoch v septembri a októbri. Pýtali sa ich hlavne na to, kto tie protesty organizoval,“ povedal pre PL.sk podpredseda KSS s tým, že príslušník Policajného zboru bol veľmi slušný a avizoval mu, že je to objednávka z krajského riaditeľstva v Bratislave. „Najprv spomenuli protest z 26. októbra, odpovedal som, že ten som nahlásil ja osobne. Mali vedomosť o tom, že protesty v októbri a novembri boli nahlásené, ale nebol nahlásený protest z 25. septembra,“ spresnil Suleiman.

    KSS hovorí o zneužití polície

    Suleiman priznal, že protest nebol nahlásený, pretože žiadne zhromaždenie pôvodne neorganizovali. „Veľký protikorupčný pochod avizoval už mesiac dopredu svoj zámer ísť pred Prezidentský palác vyjadriť solidaritu. Keď sme navzájom komunikovali, označovali sme to za pokrytectvo, pretože daňový podvod je daňový podvod, bez ohľadu na to, či je to Bašternák alebo Kiska,“ konštatoval Suleiman.

    „Tak sme sa dohodli na Facebooku, že pôjdeme pred Prezidentský palác, zapojíme sa do manifestácie a budeme hlásať našu pravdu. Tak sa aj stalo. Pretože bývam neďaleko Hodžovho námestia, osobne som doniesol megafón,“ priblížil vývoj udalostí v septembri.

    Suleiman si myslí, že Policajný zbor hľadá vinníka za niečo, čo chce v prvej fáze kvalifikovať ako priestupok. „Pravdepodobne budem predvolaný aj na Krajské riaditeľstvo Policajného zboru. Oznámil som im, že všetko, čo som uviedol, som uviedol ako podpredseda Komunistickej strany Slovenska na webstránke KSS a považujeme tieto úkony za zneužitie Policajného zboru na šikanovanie politických oponentov,“ doplnil s tým, že celú vec vníma ako míňanie policajných zdrojov na banálne záležitosti. 

    „Vyšetrovanie ešte prebieha, samozrejme, z našich rečí musia pochopiť, že sa nám to nepáči. Otvorene poviem, že na nadchádzajúcom predsedníctve komunistickej strany túto otázku nastolíme a napíšeme pánovi ministrovi k tomu určité vyjadrenie, pretože boli vyšetrovaní naši členovia v Turčianskych Tepliciach, v Bratislave-Petržalke, dokonca bol vyšetrovaný aj poslanec NR SR (Marček – pozn. PL.sk),“ zhrnul Suleiman.

    Marček: Vyzerá to maximálne na pokutu

    Marček celú záležitosť nevníma ako veľký problém. „Jalal, ja som bol na vypočutí, chovali sa veľmi slušne, jediné, čo ich zaujímalo, bolo, kto organizoval protest a či sme mali povolenie. Sám som bol prekvapený. Niekto to oznámil na krajský úrad a policajné oddelenia sú povinné vyšetriť podaný podnet podľa trvalého bydliska. Malo by to byť kvalifikované ako porušenie zákona o zhromažďovaní, je to kvalifikované ako priestupok,“ reagoval na Suleimanov príspevok na sociálnej sieti poslanec Peter Marček, ktorý ako účastník rovnakého protestu podal polícii vysvetlenie. Upokojoval prítomných, že hrozí maximálne poriadková pokuta. „Ale tuším, odkiaľ vietor fúka, asi z… (Prezidentského paláca),“ naznačil v závere svojho komentára.

    „Môžem povedať, že voči mojej osobe sa správala polícia veľmi korektne, pýtali sa ma na to, kto organizoval stretnutie, či bolo povolenie, proste normálne, bežné otázky. Asi to vyplýva zo zákona, že každý protest musí byť nahlásený. Tento protest sa konal súbežne s protestom proti korupcii vedľa na Námestí SNP, my sme sa v podstate stretli na základe Facebooku,“ povedal Marček pre Parlamentné listy a rozviedol, že na sociálnej sieti bolo napísané, že bude protest proti prezidentovi.

    „Na to som reagoval, potom to bolo stiahnuté, ale napriek tomu som tam prišiel a zišla sa tam hŕstka ľudí. Či niekto zohnal alebo nezohnal súhlas, neviem. To som povedal aj na polícii. Viem, že druhý a tretí protest proti pánovi prezidentovi Kiskovi už boli riadne ohlásené,“ konkretizoval poslanec NR SR. A keďže nemohol odísť z práce, policajti boli za ním v kancelárii. Od koho oznámenie prišlo, sa však nedozvedel.

    „Zrejme to môže skončiť poriadkovou pokutou za neohlásenie. Veď ani zo zákona nehrozí nijaká iná pokuta, pokiaľ nemajú výhrady voči obsahu príhovorov na námestí, ale to by bolo porušenie demokracie a to už by potom, samozrejme, nabralo iný spád,“ nazdáva sa s tým, že to by aj on inak reagoval.

    „Pokiaľ ide o to organizovanie, to bolo len také odčlenenie od protestu proti korupcii, ja osobne som prišiel z Námestia SNP k Prezidentskému palácu na Hodžovo námestie. Inak by to ani nemalo skončiť, maximálne pokutou,“ tvrdí Marček.

    O stanovisko sme požiadali aj hovorkyňu Policajného zboru SR, po jeho doručení budeme správu aktualizovať.

    - Reklama -