Prostriedkov z eurofondov bude menej. Podľa Štefanca však Slovensko ostane ich čistým príjemcom

    0
    Ivan Štefanec (Autor: TASR)

     Úbytok prostriedkov spôsobí nielen odchod Veľkej Británie, zmení sa hlavne štruktúra rozpočtu. “Nepôjde už len na tradičné priority ako poľnohospodárstvo a kohézna politika, nárast bude pri nových projektoch vzdelávania, inovácií a digitálneho trhu,” konštatoval europoslanec.

    Podľa neho je pre EÚ dôležité, aby mohli ľudia a predovšetkým mladí ľudia viac cestovať a študovať v Európe. Program Erazmus, cez ktorý sa financujú výmenné pobyty študentov, by preto mal v novom rozpočte dostať dvojnásobok prostriedkov.

    “Jeden z ďalších konkrétnych projektov pre mladých ľudí je možnosť cestovať zadarmo vlakom po Európe,” povedal Štefanec. Už tento rok budú môcť osemnásťroční mladí ľudia získať lístok Interrail na tri týždne zadarmo. “Je to skvelá možnosť pre všetkých mladých ľudí, ktorí chcú spoznávať nové veci, chcú nadväzovať nové priateľstvá a získavať nové vedomosti,” myslí si.

    Európska komisia (EK) navrhla budúci sedemročný rozpočet EÚ vo výške takmer 1,14 bilióna eur, čo predstavuje 1,11 % celkového ekonomického výkonu 27 štátov EÚ po odchode Británie. Konečná podoba rozpočtu EÚ sa bude ešte upravovať, musia ho jednomyseľne schváliť členské štáty EÚ a odsúhlasiť Európsky parlament.

    - Reklama -