Prokuratúra v Trenčíne zrušila obvinenie aktivistov Greenpeace. Trestné konanie sa ale ešte neskončilo

    0
    Aktivista Greenpeace, Vlado Benko, na ťažobnej veži v nováckej bani počas protestu, po ktorom skončil v cele. (Autor: archív Vlada Benka)

    Mimovládna organizácia chrániaca životné prostredie o tom informovala na svojej stránke na Facebooku. Trenčianska prokuratúra tak zrušila obvinenie, ktoré voči dvanástim aktivistom vzniesol vyšetrovateľ. Dôvodom bolo, že koncom novembra obsadili vežu v bani v Novákoch, kde protestovali proti tomu, aby sa ukončila ´doba uhoľná´.

    „Podľa prokuratúry aktivisti a aktivistky svojím konaním neohrozili žiadne verejnoprospešné zariadenie. Ťažobná veža, na ktorú vyvesili transparent, nie je určená na prepravu baníkov,“ vysvetlili s tým, že veža sa používa na odťažbu vyťaženého uhlia z podzemia na povrch. „V areáli bane pritom existuje aj ďalší spôsob, ako dostať uhlie z podzemia na zemský povrch. Nebola ohrozená ani prevádzka elektrárne Nováky, keďže k dispozícii sú zásoby uhlia,“ dodali aktivisti.

    Napriek tomu, že prokuratúra zrušila obvinenie, sa však trestné konanie voči nim ešte nekončí. „Vyšetrovanie sa v súčasnosti zameria na to, či nebol ohrozený živor, zdravie a majetok. To znamená, že polícia bude zisťovať nové dôkazy a následne vyhodnotí, či niekoho obviní z trestného činu, alebo či celú vec postúpi na priestupok, alebo úplne ukončí,“ uviedli. To znamená, že dvanásti aktivisti sú stále podozrivými a nemajú tak právo nahliadať do vyšetrovacieho spis či mať k dispozícii informácie o vykonávaných dôkazoch.

    K celej veci sa vyjadrila aj riaditeľka slovenskej pobočky Greenpeace Ivana Kohutová. Tá tvrdí, že odmietajú tvrdenie, že by aktivisti tým, že vyliezli na vežu a zavesili na ňu transparent, niekoho ohrozili na živote či majetku. „Veríme, že podobne ako v momente, keď boli všetci neprávom držaní vo väzbe, aj tu prokuratúra nakoniec dospeje k záveru, že šlo maximálne o spáchanie priestupku,“ uviedla na záver.

    Kauza Greenpeace

    Kauza Greenpeace sa začala 28. novembra, keď dvanásti aktivisti vyliezli na ťažnú vežu, ktorá sa nachádza v areáli bane v Novákoch. Environmentalistov z viacerých krajín vypočúvali na OS v Prievidzi od piatkového (30. 11.) podvečera. V nedeľu 2. decembra Okresný súd v Prievidzi rozhodol o väzobnom stíhaní aktivistov a vzal ich do preventívnej väzby. Dôvodom bolo obvinenie z prečinu poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia formou spolupáchateľstva. Podľa sudcu existuje obava, že budú pokračovať v páchaní trestnej činnosti.

    Proti rozhodnutiu o väzbe podali všetci obvinení sťažnosti. Ich právni zástupcovia tiež na súde vzniesli námietku zaujatosti a žiadajú o presunutie vyšetrovania prípadu mimo daného regiónu. V nedeľu ich pred súd prišli podporiť asi dve desiatky ľudí s transparentmi. Proti rozhodnutiu o väzbe podali všetci obvinení sťažnosti. Ich právni zástupcovia tiež na súde vzniesli námietku zaujatosti a žiadajú o presunutie vyšetrovania prípadu mimo daného regiónu. Proti rozhodnutiu súdu sa ohradila aj parlamentná opozícia a mimoparlamentné strany. Liberáli vyzvali generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby ´dobu uhoľnú´ zastavil. 

    Generálny prokurátor následne vydal príkaz, aby aktivistov prepustili na slobodu. Dôvody väzby neexistovali v čase podania návrhu. Ak dôvody väzby neexistovali, tí ľudia sú vo väzbe neprávom. Skutok, ako je postavený, nie je šťastne právne kvalifikovaný,“ uviedol. Rozhodol sa tak na základe vyžiadaného spisu z Krajskej prokuratúry v Trenčíne, ktorý prišiel v podvečerných hodinách. Ten študoval v pondelok 3. decembra do noci a ráno sa rozhodol o ďalšom postupe.

    Čižnár uviedol, že po preskúmaní spisu dospela Generálna prokuratúra (GP) SR k dvom záverom. „Ten základný záver je, že dôvody väzby neexistovali už pri podávaní návrhu. To znamená, že ak dôvody väzby neexistovali, tí ľudia sú vo väzbe neprávom,” povedal. Ďalším záverom je, že samotný skutok podľa jeho názoru s najväčšou pravdepodobnosťou nie je “dobre alebo šťastne” právne kvalifikovaný. Paradox vidí v tom, že podrobné preskúmanie dôkazov môže viesť buď k prísnejšej kvalifikácii skutku, alebo kvalifikácii, ktorá do kategórie trestného činu nepatrí.

    Dvanásti aktivisti by mali byť stíhaní na slobode za rovnaký skutok, za ktorý ich obvinili. Čižnár uviedol, že právny názor prokurátora na väzobné stíhanie nebol správny. Rozhodnutie súdu komentovať nechcel.

    - Reklama -