Prokurátor sa ešte nevyjadrí k návrhu na sprísnenie väzby pre Kočnera. Dôvodom je citlivosť väzobnej trestnej agendy

    0
    Podnikateľ Marián Kočner (Autor: TASR)

    Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa zatiaľ nemôže vyjadriť k návrhu na sprísnenie väzby a zároveň predĺženie väzby pre obvineného podnikateľa Mariana K. v kauze takzvaných televíznych zmeniek. “Vzhľadom na citlivosť väzobnej trestnej agendy v prebiehajúcom neverejnom prípravnom konaní do rozhodnutia Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) sa prokurátor ÚŠP nemôže vyjadriť. Urobí tak až po rozhodnutí sudcu ŠTS, čo bude vo štvrtok (20. 12.),” sprostredkovala v pondelok vyjadrenie dozorového prokurátora ÚŠP Jána Šantu hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrea Predajňová.

    “Na ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, bol 12. decembra prokurátorom ÚŠP Generálnej prokuratúry SR podaný návrh na rozhodnutie o zmene dôvodov väzby u obvineného M. K., ako aj návrh na predĺženie lehoty väzby u obvineného M. K.,” informovala v piatok (14. 12.) hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Podanie spomínaného návrhu na ŠTS v piatok pre TASR potvrdil aj prokurátor ÚŠP Šanta. Návrh, ako uviedol, podal v utorok (11. 12.).

    Obvinený Marian Kočner je vo väzbe v kauze tzv. televíznych zmeniek za takmer 70 miliónov eur. Na Mariana Kočnera a Pavla Rusko (Pavol Rusko je v súčasnosti obvinený aj s ďalšími troma osobami zo slovenského podsvetia z pokusu o vraždu svojej bývalej spoločníčky Silvie Volzovej, pozn. TASR) podala TV Markíza trestné oznámenie za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Pravosť zmeniek súkromná televízia spochybňuje od začiatku sporu. Argumentuje, že sporné zmenky neboli nikdy zaznamenané v jej účtovníctve ani v účtovníctve spoločností, ktoré údajne zmenky vlastnili predtým, ako malo dôjsť k uplatneniu podvodných nárokov.

    O väzobnom stíhaní podnikateľa rozhodol 28. júna Najvyšší súd SR. Marian Kočner sa aktuálne nachádza vo väzení v Banskej Bystrici. Predtým bol vo väzbe v Bratislave a Leopoldove.

    - Reklama -