Prokurátor, ktorý dozeral na Kaliňákovu aféru. Megarýchle obvinenia a jeho koniec

    0
    Minister vnútra SR Robert Kaliňák (Smer-SD) (Autor: TASR)

    Obchody ministra vnútra Roberta Kaliňáka s kontroverzným podnikateľom Ladislavom Bašternákom vyšetruje polícia, ktorej Kaliňák šéfuje. Čo znamená, že Kaliňák vyšetruje sám seba, na čo sa strhla vlna nevôle. Minister sa bránil vyjadreniami, že prípad ovplyvniť nedokáže, pretože na vyšetrujúcu políciu dozerá nezávislý prokurátor. Týmto prokurátorom bol Vasiľ Špirko, ktorého zo dňa na deň obvinili zo zneužívania právomoci verejného činiteľa.

    Špirko dozeral aj na prípad Ľuboša Vargu, stíhaného za daňové podvody. Prokurátor viedol s Vargom neformálne rozhovory, v rámci ktorých podnikateľ upozornil na finančné machinácie v ministerstve vnútra a tie chcel Špirko vyšetriť. Varga svoje slová najskôr odobril podpisom, následne si to rozmyslel a Špirka obvinil z manipulácie.

    Zareagoval na to bratislavský sudca Peter Šamko, ktorý považuje za pozoruhodné, že: „Došlo k vzneseniu obvinenia za skutok, ktorý zjavne nevykazuje znaky stíhaného trestného činu,“ cituje ho denník Nový Čas. Sudca sa pozastavuje aj nad tým, že k vzneseniu obvinenia prišlo príliš rýchlo a údajne mu nepredchádzalo preverenie.

    Hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová na adresu sudcu uviedla, že: „Takýmto postupom môže byť spochybnená jeho nestrannosť pri výkone funkcie v trestnom konaní.“ Jeho vyjadrenia považujú za ovplyvnené aktuálnym politickým dianím.


    - Reklama -