Projekt eKasa nie je pripravený, tvrdí Rajtár

    0
    Poslanec NR SR Jozef Rajtár (Autor: TASR)

    “Veríme, že si kompetentní na finančnej správe a ministerstve financií uvedomia vážnosť situácie a pristúpia na posunutie účinnosti alebo zavedú takzvané prechodné ustanovenie. Je zarážajúce, že portál finančnej správy pre komunikáciu eKasy s výrobcami pokladníc je už dnes preťažený,” uviedol v stanovisku pre médiá Rajtár.

    SaS tvrdí, že finančná správa nie je dobre pripravená na jej zavedenie. “Do ostrého štartu projektu zostáva už len pár dní. Podnikatelia stále nedostali od finančnej správy jasné inštrukcie z hľadiska hardvéru a softvéru, aby prechod na eKasu prešiel hladko. Už mesiace upozorňujeme na tento problém, pričom sme navrhovali posunúť účinnosť zákona o jeden rok,” doplnila poslankyňa SaS a predsedníčka Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Jana Kiššová.

    Strana je tiež proti tomu, aby napojenie na eKasu bolo povinné a z toho dôvodu sankcionované. “Najväčší problém avizujú podnikatelia v potravinárstve, ako napríklad predajcovia občerstvenia, ktorí používajú mobilné pokladnice. Nesmieme zabudnúť ani na to, že nie všade je stabilný internet. Termín povinnosti prepojiť pokladnice s finančnou správou, ktorý je pre existujúce subjekty stanovený na 1. júla 2019, dáva podnikateľom príliš málo času na potrebnú technickú prípravu.

    Aj keby všetko fungovalo na sto percent, nie je to možné fyzicky stihnúť,” dodali liberáli s tým, že budú iniciovať podanie na Ústavný súd Slovenskej republiky, z dôvodu rozporu zákona o eKase s Ústavou SR.

    Finančná správa však viackrát na kritiku SaS reagovala, že projekt postupuje podľa plánu. Tiež sa viackrát ohradila, že vyjadrenia SaS sú zavádzajúce a podľa slov hovorkyne Ivany Skokanovej sa finančná správa zodpovedne pripravuje na štart ostrej prevádzky projektu, od začiatku decembra intenzívne komunikuje s výrobcami pokladničných riešení a predložené projekty sú kvalitne pripravené.

     

    - Reklama -