Progresívna kanadská premiérka išla kázať do mešity o tolerancii. Takto skončila

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Prvá premiérka v histórii kanadskej provincie Ontario sa rozhodla, že prehovorí k moslimom. Chystala sa predniesť prejav o tolerancii, a to priamo v mešite. Dostala povolenie, lenže až potom, keď sa páni pomodlia. Premiérka medzitým sedela v kúte v zadnej časti mešity, ako to napokon vyžaduje moslimská viera.

    Predsedníčka vlády v mešite prehovorila po masakri z konca januára, keď 27-ročný mladík vtrhol do mešity v Quebecu a začal strieľať po veriacich. Študent politológie zabil šesť moslimov. Kathleen Wynneová chcela moslimov uistiť, že v Ontariu môžu aj naďalej bez obáv vyznávať svoju vieru.

    „Nikto by sa nemal báť vyznávať svojho Boha, a to ani v Ontariu, ani v celej Kanade. Naše srdcia a modlitby smerujú k rodinám obetí toho hrozného činu,“ vyhlásila premiérka.

    Nie je pritom bez zaujímavosti, že dáma si pre svoj prejav vybrala mešitu, ktorej imám otvorene vystupuje proti homosexuálom. Už v roku 2015 mal vyhlásiť, že homosexualita predstavuje pre moslima hriech a k homosexuálom treba pristupovať rovnako ako k alkoholikom, hráčom hazardných hier alebo cudzoložníkom. Premiérka pritom úplne otvorene deklaruje svoju homosexuálnu orientáciu a pripomína, že je prvou lesbickou premiérkou v dejinách celej Kanady.

    Premiérka bola jedinou ženou v mešite. Išlo totiž o mužskú mešitu, preto dostala špeciálnu výnimku. Aj napriek tomu musela čakať dlho, kým sa moslimskí návštevníci mešity pomodlili. Predsedníčku vlády zatiaľ nechali čakať v kúte a jej strápený výraz obletel svet.

    To však političku neodradilo. Napriek tomu, že si musela byť vedomá, ako sa tunajší imám díva na homosexualitu, predniesla aj tieto slová. „Naša vláda stojí za vami. Nelíšime sa. Všetci sme rovnakí. Všetci sme Kanaďania.“ Za jedinú protilátku proti nenávisti označila lásku.

    Imám Wael Shehab neskôr na otázky novinárov miernil svoje slová na adresu homosexuálov. „Moje výroky boli vytrhnuté z kontextu… Moje skutočné názory nájdete na mojom profile na Facebooku,“ povedal duchovný médiám. „Usilujeme sa o slobodu, rovnosť a spravodlivosť pre všetkých. Podporujeme ľudské práva,“ zdôraznil imám a doplnil, že si veľmi cení ústretové slová pani premiérky.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -