Profesor spomína na svoju žiačku Merkelovú: Je to múdra pani a má charakter

    0
    Angela Merkelová (Autor: TASR)

    Jeho láska k chémii sa vraj rozhorela v okamihu, keď doma robil chemický pokus a spôsobil výbuch. Vraj z toho nemal žiadny veľký problém. Táto vášeň mu vydržala po celý život. Udržal si ju aj v rokoch, keď boli pri moci komunisti. Tí profesorovi Zahradníkovi znemožnili prednášať. Vraj preto, aby nekazil mládež. Ale všetko zlé bolo na niečo dobré. Mal tak viac času na písanie kníh.

    V jednej chvíli však dostal možnosť viesť študijnú skupinu. Členkou tejto skupiny bola aj dnešná nemecká kancelárka Angela Merkelová.

    „Jej manžel, Joachim Sauer, k nám prišiel skôr. Bol energický, prihlásil sa k nám so žiadosťou o prax. Vyspovedal som ho, po piatich minútach mi bolo jasné, že je to úplne prvotriedna hlava. Súhlasil som, aby k nám nastúpil. Potom prišla aj Angela Merkelová. Je to múdra pani, pracovitá študentka, spravodlivý človek. Moja žena Milena aj ja sme ju mali veľmi radi. Bola to prirodzená bytosť a celý život je rovnaká, to si veľmi cením, to je známka charakteru,“ ocenil pán profesor kancelárku.

    Za jeden z najkrajších okamihov v živote považuje Rudolf Zahradník moment, keď prišli komunisti o moc. V demokratických pomeroch by uvítal viac peňazí pre vedu. Ako bývalý predseda Akadémie vied ČR vie, že peniaze vo vede veľmi chýbajú.

    Celý text nájdete na webe iDnes.cz.

    - Reklama -