Problémy spojené s migračnou krízou musíme riešiť na úrovni EÚ, hovoria matovičovci

    0
    Migranti pred stanicou metra Stalingrad v Paríži (Autor: TASR)

    Globálny pakt OSN podľa Obyčajných nerieši žiadny zo zásadných problémov, ktorým čelí EÚ. “Na úrovni EÚ potrebujeme urýchliť uzatvorenie dohôd o vracaní utečencov s tretími krajinami, pretože bez vzájomnej spolupráce s krajinami pôvodu sa migračné tlaky nepodarí vyriešiť. Takisto je potrebné zlepšiť vonkajšiu ochranu hraníc a ďalšie praktické kroky, ako napríklad prijatie spoločného európskeho zoznamu bezpečných krajín,” mienia. 

    Minister Miroslav Lajčák (Smer-SD) by sa mal podľa opozičnej strany venovať najmä riešeniam “týchto problémov, nie dokumentu, ktorý je z tohto hľadiska zbytočný”. OĽaNO považuje za “nevyhnutné” vyvíjať politický tlak na efektívne riešenia v oblasti migrácie na európskej úrovni.

    Koaličné strany Smer-SD a SNS síce odmietajú globálny pakt, ale ich ministri v stredu na rokovaní vlády schválili novelu zákona, ktorá rieši tento problém ako globálny pakt, čo podľa OĽaNO “výrazným spôsobom uľahčuje zamestnávanie cudzincov z tretích krajín na slovenskom pracovnom trhu”. Matovičovci považujú za “neprijateľné”, že novelu zákona o službách zamestnanosti vláda predkladá do parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní.

    - Reklama -