Problémy sa odsúvajú. Frustrácia narastá. Učitelia boli opäť v uliciach

    0
    Štrajk učiteľov. Ilustračná fotografia (Autor: Marek Kravjar)

    Len dva dni predtým, ako odovzdajú žiakom vysvedčenia, vyšli učitelia opäť do ulíc na podujatie s názvom Prehliadka strateného času. Snažia sa tak upozorniť na to, že vláda o reforme školstva a skutočných zmenách k lepšiemu v tomto rezorte len hovorí, no v skutočnosti sa nedeje nič. Predstavitelia Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) tvrdia, že ministerstvo školstva podľa ich slov predkladá nesystémové a nezmyselné opatrenia ako spojité písané písmo, zrušenie účelovej viazanosti príspevku na predškolákov v materských školách, tretia hodina dejepisu pre deviatakov či zavedenie predmetu branná výchova. „Problémy v školstve sa odsúvajú. Frustrácia u učiteľov narastá,“ uviedol Branislav Kočan z ISU.

    Rovnako upozorňujú aj na neatraktívnosť povolania pre mladých či platy na okraji krajín OECD aj po avizovanom zvyšovaní. Branislav Kočan z ISU pre PL v rozhovore priznal, že najväčším problémom sú platy. „Jedným z hlavných záverov analýzy revízie výdavkov, ktorú vypracoval Inštitút finančnej politiky v rámci projektu Hodnota za peniaze, bolo, že ak by sa platy zvyšovali tým tempom, aké je nastavené v programovom vyhlásení vlády, tak sa učiteľský plat z úrovne 63 percent priemerného platu ľudí s vysokoškolským vzdelaním zvýši na 67 percent,“ vysvetlil Kočan s tým, že priemer OECD je pritom 85 percent. „Týmto nastaveným tempom sa dostaneme na úroveň krajín OECD v roku 2035,“ podčiarkol. Celý rozhovor si môžete prečítať TU.

    Na Námestí slobody sa nakoniec zišla hŕstka asi tridsiatich ľudí. Opozičný poslanec zo SaS Branislav Gröhling na sociálnej sieti avizoval, že učitelia chystajú aj „branné cvičenie“ pred úradom vlády, aby sa nezabudlo, čo chcú vládni politici navrhnúť. Saskár tak narážal na návrh predsedu parlamentu Andreja Danka zaviesť do škôl brannú výchovu.

    Zdroj: Facebook/Branislav Gröhling

    Podporiť pedagógov prišla aj nezaradená poslankyňa Zuzana Zimenová.

    Zdroj: Facebook/Zuzana Zimenová

    Učitelia štrajkujú od roku 2012

    S prestávkami vychádzajú pedagogickí zamestnanci do ulíc už celé roky. Na jeseň 2016 sa uskutočnil stupňovaný štrajk, ktorý sa začal 13. septembra, čo je symbolický deň, keď sa uskutočnil prvý štrajk učiteľov v roku 2012. Štrajk zastrešovala Iniciatíva slovenských učiteľov. V roku 2016 učitelia štrajkovali ešte dvakrát, konkrétne aj 1. júla 2016, keď sa začínalo naše predsedníctvo v Rade EÚ. Podľa ich názoru neboli vypočuté ich požiadavky. „V tento deň upozorníme na všetky tieto nesplnené sľuby a jednak nevypočuté odporúčania, voči ktorým je premiér a minister financií stále hluchý a slepý,“ uviedol Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU), ktorá protestnú akciu organizuje. ISU stála na začiatku roku 2016 aj za šesťtýždňovým štrajkom učiteľov.  Viac sme o tom písali TU.

    Parlamentné listy rovnako priniesli rozhovor s dlhoročnou pedagogičkou, ktorá sa v januári 2016 štrajku zúčastnila. Rozhovor si môžete prečítať TU.

    - Reklama -