Problémy doma. Trump čelí útokom z každej strany

    0
    Ilustračná fotografia: Biely dom (Autor: TASR)

    Analytik ďalej zdôraznil, že i americké štáty a mestá začínajú reagovať na toto rozhodnutie. Vyhlasujú, že budú naďalej dodržiavať záväzky z Paríža. Podľa analytika je ich však stále málo. “Bez silnej federálnej politiky sú bezmocné. Trump doteraz neoznámil, akú má alternatívu k Parížu,” uviedol Fischer.

    V rámci Európy analytik zdôraznil, že nový francúzsky prezident Emmanuel Macron vystúpil hodinu po Trumpovi a vyhlásil, že uvíta všetkých, ktorí budú chcieť odísť z USA.

    “To je silné vyhlásenie. Navyše s Talianmi a Nemcami odmietli ďalšie rokovania. Akákoľvek ďalšia medzinárodná dohoda o čomkoľvek bude komplikovaná vďaka tomuto americkému brexitu,” konštatoval Fischer.

    Argument amerického prezidenta ohľadom ochrany pracovných miest sa analytikovi zdá krátkozraký.

    “Hovoril v prejave, že miluje baníkov a keď hovorí o miestach, tak myslí najmä v oblasti ťažby uhlia. Dnes však USA viac investujú do obnoviteľných zdrojov a tento trend je nezvrátiteľný. Aj viac ľudí je dnes zamestnaných v oblasti čistej energie,” uzavrel Dušan Fischer.

    Americký prezident Donald Trump vo štvrtok (1.6.) potvrdil plánované odstúpenie Spojených štátov od parížskej klimatickej dohody. Dohodu o znížení emisií skleníkových plynov s cieľom zmierniť klimatickú zmenu prijala administratíva predchádzajúceho prezidenta Baracka Obamu. Súhlasilo s ňou 195 krajín.

    - Reklama -