Problémom islamizmu je nihilizmus a teror. A Putin sa správa ako cár, premýšľa a má ropu. Nadčasové slová, z ktorých mrazí

    0
    Moslimské ženy. Ilustračné foto (Autor: SITA)

    V čase poskytovania rozhovoru bol filozof otrasený smrťou svojej priateľky, novinárky Anny Politkovskej, ktorá zomrela vo výťahu svojho domu v Moskve. Glucksmann to prirovnával k 11. septembru. „Oboje predstavuje nebezpečenstvo pre Zem, pre demokraciu. Nie za všetko môžu islamisti,“ povedal publicista.

    Prví umierajú moslimovia

    Podľa Glucksmanna vykročila Európa po páde Berlínskeho múru dvoma smermi – demokratickým a militantným. „Putin má v držbe nielen jadrovú zbraň, ale aj ropu a plyn. Chová sa ako vládca ríše. Len sa pozrite na Ukrajinu alebo Gruzínsko,“ varoval vtedy Francúz. V rozhovore pre aktuálne.cz sa vyjadril aj k téme islamizmu. Podľa neho jeho problémom nie je náboženstvo, ale nihilizmus a teror. „Prví, ktorí v Iraku alebo Alžírsku umierali, boli moslimovia. Bežní ľudia a intelektuáli. Je to forma despotizmu,“  vyhlásil.

    Glucksmann vysvetlil aj to, ako sa správať voči islamu. Podľa neho sú pacifisti starcami z dávnych čias. „Pacifisti hovorili: Lepší červený než mŕtvy! To nie je dobrá vec, Radšej byť moslimom ako mŕtvym. To tiež nie je možnosťou. Ako hovorím, ako prví  umierajú pri akciách islamistov práve moslimovia,“ zdôraznil vtedy a vyjadril sa aj k vojne v Iraku.

    Hoci bol za pád Saddáma Husajna, stál za Iračanmi. Ako totiž veľmi trefne vysvetil, Američanov tam nemali radi, lebo kto by chcel žiť v okupácii. Okrem toho, po toľkých rokoch útlaku jednoducho nemôžu mať Iračania podľa neho také názory ako v strednej Európe. „Na pochopenie demokracie potrebujú čas. A Američanom musí dôjsť, aké to bolo, žiť pod Saddámom,“ vysvetlil.

    Amerika osamote nie je superveľmoc

    Fakt, že demokratizácia Blízkeho východu nefungovala celkom podľa predstáv Američanov vysvetlil tak, že niektoré veci jednoducho fungujú, alebo nie. Moslimský svet je okrem toho mimoriadne zvláštny. „Moslimský svet je rozdelený medzi tých, ktorí chcú žiť bežný a úprimný život, a tých, ktorí si želajú apokalypsu,“ tvrdil. Na otázku, či situáciu okolo iránskeho jadrového programu vyrieši ďalšia vojna, odpovedal, že najprv treba spojiť všetky demokratické krajiny na oboch stranách Atlantiku, „pretože Američania osamote superveľmocou nie sú“.  Avšak hlavným cieľom nie je vojna, ale spojenectvo západnej a strednej Európy s Američanmi. Až tak sa dá zatlačiť na Irán, Rusko a Čínu.

    Problémom Európanov bolo podľa Francúza to, že sa nedokážu zjednotiť sami spolu. „Nemajú ani potuchy, akému nebezpečenstvu čelia,“ varoval už vtedy. Bojovať totiž treba proti nihilizmu. „Keď ste terorista, je to problém. Robíte si, čo chcete, môžete zabíjať civilistov. Ako Rusi v Čečensku, ako mnohí despotovia v Afrike alebo ako islamskí teroristi. Tu nejde o islam. Je to otázka nihilizmu a jeho definície,“ zdôrazňoval pred deviatimi rokmi. A Európania vraj nevedia, čo je zlé.

    Na pokraji beznádeje

    Bývalého nemeckého kancelára Gerharda Schrödera nazval v tom čase Putinovým agentom. A práve Putin podľa neho rozdelil Európsku úniu. „Putin nie je hocijaký vtáčik, premýšľa! A ruská nomenklatúra s ním. Chcú opäť ovládnuť Európu. Komunizmus a ideológie sú v Rusku mŕtve. Dosiahnu to jedine pomocou ropy a plynu,“ kritizoval ruského prezidenta. Už vtedy vyhlasoval, že ak sa Európa nezjednotí v ekonomických otázkach, staneme sa otrokmi,  pretože bez ropy nič nezmôže. A Vladimir Putin ju má.

    Z jeho odpovede na otázku, či sa dočkáme niekedy svetového mieru, až mrazí. „Máme pred sebou veľmi nebezpečné storočia. Budeme prekvapení. To uplynulé malo v sebe niečo krásne, aj so všetkými gulagy a Hirošimou. Tí, ktorí spôsobili holokaust, nemali atómovú bombu. A tí, ktorí mali atómovú bombu, nedopustili holokaust. Fantastické je, že Stalin nezačal tretiu svetovú vojnu. Došlo mu, ako by bola drahá,“ šokoval Francúz s tým, že svet je na pokraji beznádeje.

    Glucksmann varoval aj pred Ruskom a Putinom. Napokon, ruský prezident je veľmi vplyvnou osobnosťou, no podľa  neho sa správa ak cár alebo dokonca Stalin. „Nezačal vojnu s Čečenskom kvôli mieru. Tá vojna je pedagogickým príkladom pre samotných Rusov. Je to vojna proti Čečencom , ale duch vojny je namierený proti obyvateľom Ruska a ruskej kultúre,“ uviedol.

    - Reklama -