Problém v EÚ? Po voľbách v Rakúsku sa vyjadril Orbán a jeho minister. Majú radosť. Ale Juncker…

    0
    Sebastian Kurz (Autor: TASR)
    Nie je prekvapením, že napríklad maďarský premiér Viktor Orbán úspech ľudovcov na čele s 31-ročným Sebastianom Kurzom privítal.
     
    Volebný výsledok ukázal, že väčšina Rakúšanov si želá politiku, ktorá zaručuje bezpečnosť a stabilitu. Verím, že po vytvorení vládnej koalície sa spolupráca medzi oboma krajinami ešte posilní a budeme aj naďalej uplatňovať kresťanské a konzervatívne hodnoty, ktoré vy tak dôsledne hájite.
     
    Budapest Business Journal cituje z Orbánovho listu.
     
    Úspech Kurza, ako aj Stracheho slobodných privítal aj maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó.
     
    Sebastian Kurz vždy hovoril priamočiaro a nikdy nebol otrokom politickej korektnosti a pokrytectva,“ uviedol podľa servera Kormany.hu šéf maďarskej diplomacie s neskrývanou radosťou, že uspel politický subjekt, ktorý má podobné názory na migráciu a ďalšie témy.
     
    Blízke vzťahy medzi Kurzom a Orbánom zmieňuje aj server Euractiv.
     
    Avšak budúcemu rakúskemu kancelárovi zablahoželal aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, s ktorým Kurz mnoho spoločných názorov nenájde.
     
    Juncker podľa servera Euractiv poprial šéfovi ľudovcov, aby zostavil úspešnú proeurópsku“ vládu. To je však nepravdepodobné, pretože ľudovci najskôr uzavrú koaličnú dohodu s euroskeptickými slobodnými.
     
    Euractiv pripomína situáciu z rokov 2000 až 2007, keď v Rakúsku už koalícia v zložení ÖVP a FPÖ vládla.
     
    Brusel vtedy reagoval veľmi odmietavo a štrnásť z vtedajších pätnástich členov EÚ odhlasovalo protirakúske sankcie, ktoré nadobudli účinnosť vo februári 2000 a boli zrušené o sedem mesiacov neskôr, keď z čela slobodných odstúpil Jörg Haider,“ píše server s tým, že opakovanie sankcií je nepravdepodobné.
     
    Najviac sa desí výsledku rakúskych volieb americký spisovateľ a publicista Paul Hockenos, ktorý dostal so svojimi chmúrnymi víziami priestor na webe CNN.
     
    Ak ľudovci skutočne vytvoria koalíciu so slobodnými, rakúska politika sa radikálne zmení a bude to mať vážne dôsledky pre celú Európu,“ predpovedá liberálny publicista, ktorý sa politike na starom kontinente“ venuje už od roku 1989.
     

     
    Vzostup populistických extrémistických hnutí uvrhol EÚ do existenčnej krízy. Problémy sa ešte zväčšili po britskom referende o EÚ. Znepokojujúca je situácia aj v Taliansku, Dánsku či Grécku,“ hrozí sa Hockenos, ale útechu nachádza vo Francúzsku a Holandsku.
     
    Tam, našťastie, pri tohtoročných voľbách nacionalisti nezískali takú vysokú podporu a napokon aj v Rakúsku bol zvolený za prezidenta liberálny kandidát,“ dodal.
     
    Hockenos sa obáva, že voľby v Rakúsku budú povzbudením pre Poľsko a Maďarsko, ktoré z bývalých postkomunistických krajín najviac odporujú Bruselu.
     
    Raz už spoločne ľudovci a slobodní v krajine vládli. Tentoraz by to bolo ešte horšie, pretože v stávke je európska identita a záchrana samotnej EÚ. Toto si musí Sebastian Kurz uvedomiť,“ komentuje Hockenos.

     

    - Reklama -