Priznanie ekvádorského podnikateľa: Vďaka Pente si krátil dane

    0
    Ekvádorský podnikateľ Marco Vallejo, ktorý podľa informácií z uniknutých Panamských dokumentov použil v roku 2014 služby právnikov z Mossack Fonseca, aby sa doma vyhol zdaneniu, chcel vyviezť časť ziskov svojej stavebnej firmy JIMEX. „Spoločnosť JIMEX má tento rok značný hospodársky prebytok a jej cieľom je znížiť svoj zisk cez refakturačný proces,“ uviedol v internom dokumente regionálny manažér Mossack Fonseca v Ekvádore Pablo Paredés.
     
    Dokumenty, ktoré v kauze Panama Papers skúmajú investigatívni novinári z celého sveta, dokazujú, že ekvádorský podnikateľ svoje kšefty uskutočnil aj cez slovenskú firmu Latem Trading. Vallejo podľa portálu Aktuality.sk prelial viac ako 100-tisíc dolárov cez slovenskú Privatbanku. Tá patrí vplyvnej finančnej skupine Penta. 
     
    Pri miliardách, ktoré sa objavujú v niektorých prípadoch odhalených vďaka úniku dokumentácie z Mossack Fonseca, sa môže 100-tisíc dolárov ekvádorského podnikateľ zdať ako kvapka v mori, ale v Ekvádore, kde je hodinová mzda necelé tri doláre, je to nezanedbateľná suma. 
     
    Privatbanka v stanovisku pre Aktuality.sk uviedla, že si „riadne plní všetky povinnosti, ktoré jej ukladá platná legislatíva“. Spoločnosť ekvádorského podnikateľa priznala chybu a uviedla, že sa také niečo stalo jediný raz.
     
    Celý text i môžete prečítať TU.
     
    - Reklama -