Priznanie boháča: Elity musia povstať proti masám. Spojíme sa s menšinami proti strednej triede

    0
    Protesty proti islamizácii Európy v Drážďanoch (Autor: Hans Štembera)

    Traub vo svojom článku tvrdí, že v Spojených štátoch, v Británii a v Európe vypukla revolta, ktorá by mohla obrátiť politiku hore nohami. Brexit alebo vzostup Donalda Trumpa sú podľa neho prejavy toho, keď sa z extrémizmu už stal mainstream.

    “Voliči s výhľadom na stagnujúci rast v Európe a na len minimálny rast príjmov v Spojených štátoch rebelujú proti svojej dlhodobo pochmúrnej perspektíve,“ píše Traub a dodáva, že starší ľudia, ktorých známy svet sa stráca pod spleťou jazykov a multikultúrnych osláv, zdvíhajú päste proti kozmopolitným elitám.

    Traub dokonca protrumpovskú republikánsku základňu nazval neznalými voličmi a pustil sa aj do poľských voličov, ktorí si robia starosti o „tradičné hodnoty”. Politická scéna Západu by sa podľa neho v budúcnosti mohla zmeniť tak, že bohaté elity profitujúce z globalizácie a chudobní príslušníci rasových menšín sa spoja proti pracujúcej triede a bielej strednej triede, ktorá bude chcieť naďalej brániť koncept národného štátu.

    Traub priznáva, že jeho pohľad je „elitársky”. „Je nevyhnutné povedať, že ľudia žijú v blude a že je úlohou vodcov ich z bludu vyviesť.” 

    - Reklama -