Pristarí plukovníci Paška a Jahnátek… Glváčovo povyšovanie kolegov rieši prokuratúra

    0
    Minister obrany Martin Glváč (Autor: SITA)

    Spolu desať členov minulej vlády malo podľa informácií Denníka N získať vyššie vojenské hodnosti 1. marca 2016, teda na sklonku poslednej samostatnej vlády Smeru. Medzi tými, ktorí dostali rozkazom novú hodnosť, boli vtedy aj bývalý predseda NR SR Pavol Paška a exminister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. Obaja však v tom čase už boli starší ako 55 rokov a v takom prípade zákon neumožňuje, aby boli do hodnosti plukovníka v zálohe povýšení. Ich povýšenie bolo preto protizákonné.

    Príslušné povyšujúce dokumenty vyrobil vtedajší minister obrany Glváč v dvoch kópiách. Jednu dostali povyšovaní a druhá ostala založená na ministerstve obrany. Zákon ale ukladá povinnosť vyrobiť tri kópie. Jedna totiž podľa platnej legislatívy musí byť doručená na príslušný úrad, ktorý eviduje vojakov v zálohe. Pretože bývalý minister obrany tak neurobil, Paškovo aj Jahnátkovo povýšenie vlastne podľa zákona nikdy nebolo platné, upozornil nezaradený poslanec Miroslav Beblavý.

    Glváč pritom pôvodne tvrdil, že povyšovanie sa uskutočnilo v súlade so zákonom. Rovnako aj povýšení boli evidentne presvedčení, že hodnosti získali legitímne. Jahnátek napríklad ešte v januári svoje povýšenie verejne priznal: „Povýšili ma z kapitána na plukovníka,“ uviedol vtedy pre médiá.

    Po tom, ako poslanec Beblavý upozornil, že povyšovanie v skutočnosti sa nekonalo, ako malo a je teda neplatné, sa rétorika bývalého ministra obrany zmenila a Glváč začal tvrdiť, že Pašku ani Jahnátka nikdy nepovýšil. Rovnako otočil aj Jahnátek a po novom tvrdí, že keď v januári povýšenie priznal, vlastne si len robil žarty z novinárov a, samozrejme, vedel, že povýšenie nie je platné.

    Podľa ministra kultúry Mareka Maďariča členovia bývalej vlády o povyšovanie nežiadali a ani o plánovanom povyšovaní nevedeli. Glváč mal podľa neho len rozdať rozkazy na zasadaní vlády.

    Beblavý v súvislosti s nezákonným povýšením Pašku a Jahnátka podal aj podnet na prokuratúru. Tá sa teraz prípadom zaoberá a podľa jej hovorkyne je podnet v štádiu zadovažovania potrebných podkladov.

    - Reklama -