Prišli milióny bez vysvetlenia. Pochovali Bezáka peniaze z mexických kartelov?

    0
    Bývalý trnavský arcibiskup Róbert Bezák. (Autor: SITA)

    Nedobrovoľne sa stal najznámejším arcibiskupom pod Tatrami. Už je to vyše päť rokov, čo z jeho  funkcie odvolali Róberta Bezáka, ktorý chcel urobiť vo financovaní, respektíve transparentnosti svojej arcidiecézy poriadok.

    „Nemal zlé úmysly. Len chcel urobiť poriadok. Ak tie peniaze naozaj boli z veľmi negatívneho zdroja, tak s tým nemusel ani on počítať. Tak sa začali tie kruhy brániť a najjednoduchšie je odstrániť toho, kto to kritizuje,“ povedal tajomne v rozhovore pre stredajšie printové vydanie denníka Nový Čas kňaz z bratislavských Rusoviec Marián Prachár, ktorý naznačil, že podozrivé platby spred piatich-šiestich rokov na účte Trnavskej arcidiecézy mohli pochádzať nielen z USA, ale dokonca aj z Mexika od tamojších kartelov.

    Samotný Bezák v čase svojho pôsobenia vo funkcii upozornil medzi iným napr. na neznámy počet účtov či pochybné účtovníctvo.

    Prachárovo tvrdenie o mexických karteloch je však podľa Bezáka prisilné.

    „Neboli v tom mexické kartely, stačili na to napríklad len obyčajné peniaze od ľudí. Nešlo len o peniaze, išlo tam aj o ľudskú stránku,“ upresnil Bezák.

    Zároveň však potvrdil, že jeho vízia musela byť pre vrchnosť vo Vatikáne neprijateľná.

    Ako ešte dodal spomínaný Nový Čas: „Prekvapením bolo aj 1,5 milióna dolárov, ktoré Bezákovi na úrad prišli bez vysvetlenia.“  

    - Reklama -