Prišli do Švédska ako detskí utečenci. Tak ich otestovali a výsledky sú hrozivé

    0
    Imigranti vo Švédsku (ilustračné foto) (Autor: SITA)

    V rámci migračnej vlny prišlo do Švédska od jesene 2015 takmer dvestotisíc migrantov, z ktorých bolo asi 35 000 mladistvých a detí bez sprievodu dospelej osoby. Hoci všetci svorne uvádzajú, že majú menej ako osemnásť rokov, úrady o tom majú značné pochybnosti. Už veľakrát sa totiž pri vyšetrovaní zločinov lúpeže alebo znásilnenia ukázalo, že údajný pätnásťročný či šestnásťročný adolescent bol v skutočnosti aj o päť či viac rokov starší.

    Vyhlasovať sa za dieťa, samozrejme, prináša v rámci azylového procesu mnohé výhody a taká osoba má prakticky istotu, že ju úrady nedeportujú späť do jej krajiny. Vzhľadom na absenciu akýchkoľvek dokumentov švédske úrady dlho tápali, ako presne určiť vek žiadateľov o azyl. Zdá sa, že veľmi dôveryhodnú metódu našla už spomínaná Švédska národná agentúra pre forenznú medicínu. Skutočný vek dokáže určiť pomocou röntgenu zubov múdrosti a kolenných kĺbov.

    Švédska migračná agentúra poslala doteraz na testy 6 880 „podozrivých“ a výsledky zatiaľ nesvedčia v ich prospech. Rovnako ako úvodné kolo testovania, testovanie veku v období od polovice marca do konca júla odhalilo nemilé zistenie. Z celkového počtu 2 481 migrantov o svojom veku s najväčšou pravdepodobnosťou klamalo 2 002, teda 80 %.

    V dvadsiatich piatich prípadoch forenzní experti konštatovali, že migranti majú „možno“ osemnásť rokov alebo sú len o trochu starší. Len v 432 prípadoch uznali, že testovaní migranti majú zrejme menej ako osemnásť rokov. Podľa Johana Göranssona z agentúry, ktorá má testy na starosti, zodpovedajú výsledky predchádzajúcom testom. „Nevidíme v najnovšom testovaní z pohľadu štatistiky žiadny veľký rozdiel. Tie čísla sú pomerne konzistentné,“ uviedol Göransson pre server The Local.

    Hoci novú metódu posudzovania veku prijíma odborná verejnosť väčšinou s dôverou a rešpektom, nájdu sa aj kritické hlasy. Endokrinológ Claude Marcus tvrdí, že použitý typ merania je veľmi nespoľahlivý. „Nemali by sme predstierať, že vieme určiť presný vek,“ uviedol Marcus. Agentúra pre forenznú medicínu však akékoľvek spochybňovanie svojej práce odmieta. „Všeobecne sa dá povedať, že pravdepodobnosť nesprávneho určenia veku je maximálne desať percent.“

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -