Prirovnal ho k Hitlerovi a potom ho privítal. Mexický prezident sa stretol s Trumpom

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Podľa agentúry AP sa politici počas stretnutia venovali situácii na hranici medzi Mexikom a USA, kde Trump v rámci svojej kampane sľubuje vybudovanie múru na ochranu pred prílevom nelegálnych migrantov a drog. Stretnutie s Peňom Nietom v jeho oficiálnej rezidencii zhodnotil americký prezidentský kandidát ako vecnú, priamu a konštruktívnu výmenu názorov.

    “Hovorili sme o múre, nehovorili sme však o tom, kto zaň bude platiť,” povedal Trump v mexickej metropole, pričom narážal na svoje predošlé vyhlásenia, že donúti Mexičanov znášať náklady na výstavbu. Ohľadne tohto návrhu, ktorý vyvolal v Mexiku pobúrenie, doplnil, že zaistenie bezpečnosti hranice s Mexikom je zvrchovaným právom USA a bude prospešné pre obe krajiny.

    Podľa Trumpa zdieľajú Američania a Mexičania záujem o bezpečnosť a prosperitu na západnej pologuli. Obyvateľov Mexika označil za ľudí “dobrej vôle”, ktorí “si zaslúžia úctu”.

    Peňa Nieto po stretnutí ubezpečil, že pre nového prezidenta USA bude Mexiko susedom, ktorý “chce konštruktívne pracovať na ešte väčšom upevnení” vzájomných vzťahov. Dôvody na vybudovanie hraničného múru však spochybnil s tým, že nelegálna migrácia smerom do USA výrazne poklesla.
    Dnešná Trumpova návšteva Mexika bola jeho prvou zahraničnou cestou po júlovej nominácii za prezidentského kandidáta Republikánskej strany. S Peňom Nietom sa stretol iba niekoľko hodín pred tým, ako má na predvolebnom mítingu v Arizone oznámiť podrobnosti svojej imigračnej politiky. Tá bola doteraz najmä o stavaní múru na hranici s Mexikom.

    Republikánsky kandidát si v uplynulých mesiacoch vymenil s mexickými lídrami niekoľko nelichotivých poznámok a hodnotení. Mexický prezident prirovnal Trumpa k diktátorom ako Adolf Hitler a Benito Mussolini. Trump označil nelegálnych mexických imigrantov za kriminálnikov a znásilňovačov a obvinil mexickú vládu zo zámerného posielania týchto nechcených občanov cez hranicu do USA. V uplynulých týždňoch však obaja vyjadrili ochotu stretnúť sa. 

    - Reklama -